


Sisältöjulkaisija
Radioaktiivista jodia ilmassa jo kolmannen kerran tänä vuonna
Säteilyturvakeskuksen (STUK) mittausasemilla on havaittu pieniä määriä radioaktiivista jodia (jodi-131) kolmeen otteeseen tänä vuonna. Ensimmäisen kerran jodia jäi asemien ilmankerääjien suodattimiin tammikuun puolivälissä, toisen kerran helmikuun alkupuolella ja kolmannen kerran nyt maaliskuun alussa.
Uusimmat havainnot ovat Helsingistä 1.–8.3., Kuopiosta 8–12.3. sekä Kotkasta ja Kajaanista 5.–12.3. kerätyistä näytteistä. Radioaktiivisuuden pitoisuudet olivat vähän alle yhdestä alle kolmeen mikrobecquereliin kuutiometrissä ilmaa eli hyvin pieniä ja ympäristön tai ihmisten turvallisuuden kannalta merkityksettömiä. Tulokset ovat nähtävillä STUKin nettisivuilla.
Laboratorionjohtaja Maarit Muikun mukaan vaikuttaa siltä, että alkuvuoden jodihavainnot ovat peräisin kolmesta eri päästöstä, sillä radioaktiivinen jodi häviää ilmasta nopeasti. Pitoisuudet pienenevät kun aine sekoittuu ilmaan ja lopullisesti radioaktiivisuus häviää aineen puoliintuessa. Jodi-131: n puoliintumisaika on kahdeksan päivää.
”Vaikka näistä pitoisuuksista ei meillä olekaan haittaa, on huolestuttavaa, jos jossain jodia pääsee tai päästetään ilmaan tämän tästä”, Maarit Muikku toteaa. Päästöjen lähdettä hänen mukaansa tässä vaiheessa kuitenkin mahdotonta tietää. Jodi-131:tä käytetään yleisesti lääketieteessä kilpirauhasen liikatoiminnan ja kilpirauhassyövän hoidossa ja sitä valmistetaan monissa maissa eri puolilla maapalloa. Vastaavia jodihavaintoja on alkuvuodesta tehty muuallakin Euroopassa samoihin aikoihin kuin Suomessa.
Lisätietoja:
Laboratorionjohtaja Maarit Muikku, puh. (09) 759 88 509
Viestinnän asiantuntija Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208