Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Posiva louhii, rakentaa ja valmistautuu, STUK valvoo

Posiva louhii, rakentaa ja valmistautuu, STUK valvoo

22.5.2020 klo 08:55
Verkkouutinen

Eurajoen Olkiluodossa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitosta rakentava Posiva Oy etenee kohti loppusijoituksen käyttöönottovaihetta.  Kolmannesvuosiraportissaan (https://www.stuk.fi/stuk-valvoo/ydinturvallisuus/stukin-kolmannesvuosiraportointi/posivan-loppusijoitus) STUK kertoo hankkeen valvonnasta vuoden alkukuukausina.

Tämän vuoden ensimmäisellä vuosikolmanneksella STUK on käsitellyt Posivan esikäsittelyyn toimittamia käyttölupahakemukseen liittyviä aineistoja. Menettelyllä STUK tasoittaa lupakäsittelyn työtaakkaa. Samalla lyhennetään aikaa, joka tarvitaan turvallisuusarvion tekemiseen, kun Posiva käyttölupahakemuksensa aikanaan jättää. Käyttöluvan myöntää valtioneuvosto ja STUKin tehtävä on arvioida, täyttääkö lupahakemus säteily- ja ydinturvallisuusvaatimukset.

Tammikuussa STUK teki Olkiluodossa loppusijoituslaitoksen käyttöönoton suunnitteluun liittyvän tarkastuksen, jonka perusteella se saattoi todeta, että Posiva on alkanut suunnitella tuotantoon valmistautumiseen ja käyttöönottoon liittyviä toimia ja toimet ovat hankkeen vaiheeseen nähden riittäviä.

STUKin valvonta loppusijoituslaitoksen työmaalla on viime aikoina hoidettu osin tavallisesta poikkeavilla, koronatautitilanteen edellyttämillä tavoilla. Rakentamiseen liittyviä tarkastuksia on tehty etäyhteyksien avulla.

Projektipäällikkö Päivi Mäenalasen mukaan suurin osa STUKin tarkastustyöstä pystytään tällä hetkellä hoitamaan etätyönä. Normaalistikin suuri osa työstä on STUKille toimitettujen aineistojen tarkastamista ja siihen työhön koronatilanne ei vaikuta.

”Kaikkea ei kuitenkaan pystytä tarkastamaan käymättä paikan päällä. Tilanteen pitkittyessä joudumme miettimään ja kehittämään työtapoja, jotka toisaalta takaavat työntekijöiden turvallisuuden, toisaalta sen, että tarkastusten laatu pysyy yhtä luotettavana kuin tähän asti käytetyillä työtavoillakin”, Päivi Mäenalanen sanoo.

Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Linkki kolmannesvuosiraporteihin: https://www.stuk.fi/stuk-valvoo/ydinturvallisuus/stukin-kolmannesvuosiraportointi/posivan-loppusijoitus

Ydinturvallisuus
Päivitetty
22.5.2020 klo 09:06