Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Pohjoismaiden säteilyturvallisuusviranomaiset kehottavat välttämään solariumia terveysriskin takia

Pohjoismaiden säteilyturvallisuusviranomaiset kehottavat välttämään solariumia terveysriskin takia

25.10.2019 klo 11:11
Verkkouutinen

Solariumien käyttöön liittyy todistetusti riski sairastua ihosyöpään, eikä solariumien UV-säteilylle altistumiselle ole turvallista alarajaa, toteavat Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin säteilyturvallisuusviranomaiset yhteisessä kannanotossaan.

Viranomaiset antoivat vastaavan kannanoton ensimmäisen kerran vuonna 2005. Asian tärkeyden takia se toistetaan nyt. Viime aikoina tehdyt uudet tutkimukset vain vahvistavat varhaisemmissa tutkimuksissa havaitun solariumien käytön ja ihosyöpien esiintymisen syy-yhteyden.

Solarium ei suojaa ihon palamiselta

STUKin teettämän kyselyn mukaan solariumin käyttö on Suomessa vähentynyt vuosi vuodelta. Vuoden 2018 lopussa tehdyn kyselyn vastaajista noin joka neljäs kertoo käyneensä joskus solariumissa. Naisista solariumissa on käynyt 38 prosenttia ja miehistä 15 prosenttia. Viimeisen vuoden aikana solariumissa oli käynyt 1,5 prosenttia vastaajista. Vastaava prosenttiluku oli Ruotsissa 3, Islannissa 8 ja Norjassa 10.

Kyselyn mukaan 15–25 vuotiailla tärkein syy solariumin käyttöön oli ruskettuminen ulkonäön takia ja tätä vanhemmilla tärkein syy oli ruskettuminen ennen etelänmatkaa.

”Jos talven aikana aikoo aurinkolomalle, on hyvä muistaa, ettei solariumin käyttö ennen matkaa suojaa ihoa palamiselta vaan ainoastaan lisää ihosyövän riskiä. Sen takia solarium kannattaa jättää väliin, ja suojata iho lomalla huolellisesti vaatetuksen, varjon ja aurinkovoiteen avulla”, sanoo tarkastaja Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta. 

Ihosyövät ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä

Suomalaisten kaikkein nopeimmin yleistyvä syöpä on ihomelanooma. Syöpäjärjestöjen mukaan vuonna 2017 melanoomaan sairastui 916 miestä ja 800 naista. UV-säteily on tärkein melanooman riskitekijä. EU:n tiedekomitea SCHEER on todennut, että auringon ja solariumien lähettämä UV-säteily on täydellinen karsinogeeni, sillä se sekä käynnistää syövän synnyn että edistää sen kehittymistä.

Solariumien käyttö on ollut vuodesta 2012 lähtien kiellettyä alle 18-vuotiailta. Kuitenkin edelleen osa nuorista ilmoittaa aloittaneensa solariumin käytön alaikäisenä. Solariumyrittäjän vastuulla on huolehtia, että käyttäjä saa riittävät ohjeet ja opastuksen solariumin käyttöön ja etteivät alle 18-vuotiaat pääse sitä käyttämään. STUKin kyselyssä yli puolet vastaajista olivat huomanneet solariumin käyttöpaikalla silmäsuojaimien saatavuuden, kirjalliset ohjeet, varoitukset solariumin terveysriskeistä, laitteen käyttöohjeet sekä käyttöajat eri ihotyypeille.

Lisätietoja:

Tarkastaja Anne Höytö, puh. (09) 759 88 305 / anne.hoyto(at)stuk.fi
Mediapalvelu: 010 850 4761

UV-säteily
Päivitetty
20.11.2019 klo 15:01