Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Pohjois-Korea teki toisen maanalaisen ydinkokeen tänä vuonna

Pohjois-Korea teki toisen maanalaisen ydinkokeen tänä vuonna

9.9.2016 klo 10:12
Verkkouutinen

Pohjois-Korea on ilmoittanut tehneensä maanalaisen ydinkokeen perjantaina syyskuun yhdeksäntenä. Myös Suomen seisminen asemaverkko  havaitsi räjähdyksen. Tapahtuma-aika oli puoli neljältä aamulla Suomen aikaa.

Maanalaisessa ydinkokeessa lähes kaikki radioaktiiviset aineet jäävät kiinni räjähdyspaikan kiviainekseen. Aikaisemmissa kokeissa ilmakehään on tosin havaittu tihkuneen vähäisiä määriä radioaktiivisia kaasuja, lähinnä jalokaasuja. Edellisen kerran Pohjois-Korea teki ydinkokeen tammikuun kuudentena tänä vuonna.

Kaikki ydinkokeet kieltävä kansainvälinen Ydinkoekieltosopimus (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty; CTBT) solmittiin vuonna 1996. Sopimus ei ole vielä astunut voimaan, sillä riittävän moni maa ei ole sitä ratifioinut. Pohjois-Korea ei ole sopimusta allekirjoittanut. Sopimusta valvomaan on perustettu oma organisaatio, Preparatory Commission for the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Organisation (CTBTO). CTBTO kertoo tuoreesta Pohjois-Korean räjähdyksestä omilla nettisivuillaan.

Ydinkokeita valvotaan neljällä tekniikalla

CTBTO valvoo sopimuksen noudattamista seismologiaan, hydroakustiikkaan, infraääneen ja ilman radioaktiivisuusvalvontaan perustuvilla valvontajärjestelmillä. Valvonta-asemia on ympäri maapallon. Suomessa on yksi valvontaverkkoon kuuluva seismologinen asema ja valvontaverkkoa tukeva radionuklidilaboratorio. Tämän tapauksen aiheuttama seisminen signaali havaittiin CTBTO:n havaintoasemilla eri puolilla maapalloa.

Valvontaverkosta saadut mittaustiedot annetaan myös suoraan kaikkien jäsenvaltioiden käyttöön. Valvontaverkon yhtenä suunnittelukriteerinä on ollut se, että yhden kilotonnin räjähdys tulisi havaita, tapahtuipa se maassa, vedessä tai ilmassa.
CTBTO:n päämaja on Itävallassa Wienissä.

Suomessa CTBTO:n liittyvästä toiminnasta vastaa ulkoasiainministeriö. Valvontaverkon mittaustietojen analysoimisesta vastaavat Säteilyturvakeskus ja Helsingin yliopiston Seismologian instituutti.

Säteilyuutiset 1/2016: Ydinpommikokeita valvotaan maailmanlaajuisesti useilla tekniikoilla
 

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Mikael Moring, puh. (09) 759 88 438
Tiedottaja Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

Ydinturvallisuus
Päivitetty
9.9.2016 klo 13:57