Sisältöjulkaisija

null Pitääkö hammaslääkärin ja -hoitajan poistua hammasröntgenkuvauksen ajaksi hoitohuoneesta, kun etäisyys potilaasta on vähintään kaksi metriä, kuvausmäärä on alle 70 viikossa eikä primäärisäteilykeila suuntaudu kuvaajaan päin?

Pitääkö hammaslääkärin ja -hoitajan poistua hammasröntgenkuvauksen ajaksi hoitohuoneesta, kun etäisyys potilaasta on vähintään kaksi metriä, kuvausmäärä on alle 70 viikossa eikä primäärisäteilykeila suuntaudu kuvaajaan päin?

13.8.2015 klo 11:40

Kuvauksia suorittavien henkilöiden on suojauduttava siten, että he eivät joudu tarpeettomasti säteilylle alttiiksi. Kuvattaessa intraoraali- tai panoraamatomografiaröntgenlaitteella kuvaaja ei yleensä tarvitse lisäsuojaimia, kun hän välttää kuvausten aikana primäärikeilan aluetta ja on vähintään kahden metrin etäisyydellä potilaasta ja röntgenputkesta. On kuitenkin suositeltavaa siirtyä kuvauksen ajaksi säteilyltä suojaavan seinän taakse ja käyttää potilaan tarkkailuun apuna sopivasti sijoitettua peiliä tai lyijylasi-ikkunaa erityisesti, jos kuvausmäärä on noinkin suuri eikä etäisyyttä voi kasvattaa. Tällöin kuvaaja välttyy ylimääräiseltä säteilyaltistukselta.

Mikäli kuvaaja on säteilytyksen aikana kahta metriä lähempänä potilasta, hänen on suositeltavaa käyttää erillisiä säteilysuojuksia, esimerkiksi liikuteltavaa säteilysuojalevyä tai lyijykumiesiliinaa.

Hammas-KKTT-laitteilla tehtävät kuvaukset on syytä suorittaa aina säteilyltä suojaavan seinän takaa tai erillisestä säätötilasta niin, että kuvaajalla tulee olla näköyhteys potilaasen joko suoraan tai peilin kautta.

Säteily työssä, Säteily terveydenhuollossa
Päivitetty
13.8.2015 klo 11:41