Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Palkittu: Luotettavaa tietoa ydinmateriaaleista tuleville sukupolville

Palkittu: Luotettavaa tietoa ydinmateriaaleista tuleville sukupolville

19.11.2021 klo 10:45
Tiedote

Säteilyturvakeskuksen yhdessä ulkomaisten yhteistyökumppaniensa kanssa kehittämä ydinmateriaalivalvonnan tietohallintosovellus palkittiin Sveitsissä.

Onkalo

Käytetty ydinpolttoaine viedään pysyvästi saavuttamattomiin syvälle kallioon, mutta tiedon sijoitetusta materiaalista pitää säilyä myös tuleville sukupolville. Kuva: Posiva

Geneva Centre for Security Policy (GCSP) myönsi SLAFKA-nimen saaneelle sovellukselle kolmannen palkinnon maailmanlaajuisten turvallisuusinnovaatioiden sarjassa (Innovation in Global Security). Kilpailuun osallistui 113 innovaatiota useasta eri maasta.

SLAFKA varmistaa ydinmateriaalitiedon luotettavuutta

TVO:n ja Fortumin ydinvoimalaitosten käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta huolehtiva Posiva rakentaa Suomeen maailman ensimmäistä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitosta.

Kun käytetty ydinpolttoaine loppusijoitetaan syvälle kallioperään, ei sitä voida enää mennä paikan päälle tarkastamaan. Tiedon loppusijoitetusta ydinmateriaalista pitää kuitenkin säilyä luotettavasti.

Säteilyturvakeskuksen yhdessä Henry L. Stimson Center -tutkimuslaitoksen ja University of New South Wales -yliopiston kanssa kehittämä SLAFKA perustuu lohkoketjumenetelmään ja se on kehitetty parantamaan ydinmateriaalikirjanpidon luotettavuutta.

”Meille on tärkeää, että loppusijoitusprossin aikana luotu tieto säilyy muuttumattomana tulevien vuosituhansien ajan”, toteaa Säteilyturvakeskuksen kansainvälisen yhteistyön päällikkö Elina Martikka. ” Ydinmateriaalivalvontaa varten tuotettu tieto luo osaltaan varmuutta siitä, että Suomi täyttää kansainvälisen ydinsulkusopimuksen mukaiset velvoitteet."

Elina Martikan mielestä palkinto osoittaa, että turvallisuuteen liittyvien innovaatioiden kehittäminen on maailmanlaajuisestikin ajankohtaista ja tärkeää.

Yhteyshenkilöt

Kansainvälisen yhteistyön päällikkö Elina Martikka puh. (09) 759 88 373
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Tiedote
Päivitetty
19.11.2021 klo 15:55