Tietoa STUKista Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Sisältöjulkaisija

null Paljonko UV-säteilyn määrä on syksyllä ja talvella? Eikö suojauksen tarpeesta kertovaa UV-indeksin kolmostasoa saavuteta kuin vasta toukokuussa, vaikka aurinko paistaisi ja hanget hohtaisivat kirkkaina? Eli onko niin, että UV-säteily ei aiheuta elimistössä muutoksia ennen kuin tuo kolmostaso on saavutettu?

Paljonko UV-säteilyn määrä on syksyllä ja talvella? Eikö suojauksen tarpeesta kertovaa UV-indeksin kolmostasoa saavuteta kuin vasta toukokuussa, vaikka aurinko paistaisi ja hanget hohtaisivat kirkkaina? Eli onko niin, että UV-säteily ei aiheuta elimistössä muutoksia ennen kuin tuo kolmostaso on saavutettu?

12.8.2015 klo 14:57

Syksyllä ja talvella UV-säteilyn määrä Suomessa on niin vähäistä, ettei suojaustarvetta ole.

Lumeton maa heijastaa UV-säteilyä huonosti, mutta lumi heijastaa UV-säteilyä hyvin. Tämän vuoksi keväällä pitkään ulkoiltaessa kasvot ja silmät on syytä suojata UV-säteilyltä, vaikkei UV-indeksi olisikaan vielä ylittänyt kolmea. Keväthangilla hiihdettäessä kasvot jo ruskettuvat hyvin ja lumesta heijastunut UV-säteily voi aiheuttaa silmille sarveiskalvon tulehduksen, joka osuvasti tunnetaan myös "lumisokeutena".

UV-säteily vaikuttaa elimistöön pienemmilläkin UV-indeksin arvoilla kuin kolme. Suojaussuositus UV-indeksin ollessa yli kolme perustuu siihen, että kun UV-indeksi on yli kolmen, voi iho saada jo niin suuren annoksen, että se palaa.

Lisätietoja: Ultraviolettisäteily ja ihminen -katsaus (pdf)

UV-säteily
Päivitetty
12.8.2015 klo 14:59