Tietoa STUKista Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Sisältöjulkaisija

null Ovatko solariumlaitteet kehittyneet niin turvallisiksi, että niitä voi huoletta käyttää? Kannattaako ennen etelänmatkaa ottaa solariumkuuri?

Ovatko solariumlaitteet kehittyneet niin turvallisiksi, että niitä voi huoletta käyttää? Kannattaako ennen etelänmatkaa ottaa solariumkuuri?

12.8.2015 klo 15:11

Vaikka solariumlaitteet ovat muuttuneet ulkoasunsa puolesta vuosien saatossa, niiden toiminta perustuu edelleen ultravioletti(UV)säteilyyn. Niinpä solariumit voivat nykyäänkin aiheuttaa ruskettumisen lisäksi ihon palamista ja ennenaikaista rypistymistä sekä saattavat lisätä riskiä sairastua ihosyöpiin. Solariumissa hankittu rusketus ei siis ole sen terveellisempää tai turvallisempaa kuin auringossa otettu rusketus.

Monet käyvät solariumissa ennen etelänmatkaa olettaen, että solariumista etukäteen hankittu rusketus estää tehokkaasti ihon palamista etelän auringossa. Solarium ei kuitenkaan suojaa ihoa kovinkaan merkittävästi, koska solariumien UV-A-painotteinen säteily ei saa aikaan ihon pinnan paksuuntumista toisin kuin auringon UV-säteily.

Ihon paksuuntuminen auringon UV-säteiden vaikutuksesta on merkittävä lisäsuoja iholle, sillä paksuuntunut iho estää UV-säteilyn tunkeutumisen ihon syvempiin ja UV-herkempiin kerroksiin. Rusketus ilman ihon paksuuntumista sen sijaan tarjoaa iholle vain suojakertoimen suojan 1,5–3. Tästä johtuen solariumissa saadun rusketuksen suojaavuuteen ei pidä luottaa ja ihon suojaaminen muilla keinoin on aina tarpeen.

UV-säteily
Päivitetty
12.8.2015 klo 15:14