Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Orpo säteilylähde otettiin talteen Imatralla

Orpo säteilylähde otettiin talteen Imatralla

1.4.2020 klo 09:30
Tiedote

Romun sekaan heitetty säteilylähde saatiin turvallisesti talteen Imatralla, koska romulastin vastaanottaneella Konepeikko Oy:llä on käytössään asianmukaiset säteilymittarit ja työntekijät tiesivät, miten toimia.

Säteilyturvakeskus sai imatralaiselta yritykseltä ilmoituksen säteilevästä kierrätysmetallilastista perjantaina 20.3., kun yrityksen säteilymittausjärjestelmä oli tehnyt hälytyksen. Yrityksen itse tekemistä säteilymittauksista voitiin päätellä, että kuormasta ei ollut välitöntä vaaraa kenellekään, joten purkamaton kuorma voitiin säilyttää ulkopuolisilta suljetulla alueella, kunnes STUKin tarkastaja tuli paikalle tarkastamaan asian.

STUKin käydessä perjantaina 27.3. selvittämässä tilannetta säteilyn aiheuttajaksi paljastui teollisuuden mittalaitteissa käytettävä umpilähde ja radioaktiiviseksi aineeksi cesiumin isotooppi 137. Tarkastuksessa varmistuttiin myös siitä, että radioaktiivinen aine oli pysynyt säteilysuojan sisällä, eikä ollut levinnyt muuhun lastiin tai ympäristöön. Säteilylähde kuljetettiin Säteilyturvakeskuksen tiloihin Helsinkiin, jossa sitä voidaan tutkia paremmin.

Jokaisella säteilylähteellä täytyy olla turvallisuuslupa ja turvallisuusluvan haltija on vastuussa lähteen asianmukaisesta hävittämisestä. Säteilylähteen haltija voidaan selvittää luparekisteristä säteilylähteen sarjanumeron avulla. Koska säteilysuojan ympärillä on muita suojuksia, eikä niitä purettu paikan päällä, laitteen sarjanumero ei selvinnyt Imatralla.

STUK tarkastaa myös poikkeusoloissa

Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen aikana lähes kaikki STUKin työntekijät tekevät etätöitä ja välttävät työssään tarpeettomia ihmiskontakteja. Romumetallista löydetyn säteilylähteen tarkastus ja haltuunotto katsottiin välttämättömäksi muun muassa siksi, että vain paikalle menemällä voitiin varmistua siitä, millainen lähde on kyseessä ja millaisia riskejä tilanteeseen liittyy.


Lisätietoja:
Tarkastaja Venla Kuhmonen, puh. (09) 759 88 327
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Oranssi osittain litistynyt säteilylähde maassa

Imatralla romulastin seassa olleessa säteilylähteessä oli selkeä säteilyvaaran merkki. Se ei kuitenkaan romun seasta näkynyt. Säteilymittarin hälytys paljasti lähteen.

Säteily työssä
Päivitetty
9.12.2021 klo 14:16