Sisältöjulkaisija

null Onko Ukraina turvallinen matkailumaa? Altistuuko siellä esim. kahden viikon matkalla säteilylle, josta voi olla terveydelle haittaa? Voiko säteilyä varastoitua esim. vaatteisiin tai matkatavaroihin?

Onko Ukraina turvallinen matkailumaa? Altistuuko siellä esim. kahden viikon matkalla säteilylle, josta voi olla terveydelle haittaa? Voiko säteilyä varastoitua esim. vaatteisiin tai matkatavaroihin?

13.8.2015 klo 13:03

Ukrainassa liikkuessaan ei tarvitse pelätä säteilyä. Lentomatkan aikainen avaruussäteily aiheuttaa suuremman annoksen kuin itse oleskelu Ukrainassa. 30 kilometrin alue Tšernobylin ympärillä on suljettu asumiselta, mutta sielläkin voi turvallisesti vierailla opastetulla retkellä. On alueita, joilla luonnontuotteita, kuten sieniä ja riistaa, ei ole terveellistä käyttää ravintona säännöllisesti niiden sisältämän radioaktiivisen cesiumin takia. Tällaisten elintarvikkeiden myynti ei ole sallittua. Muu käyttötavara on kaikkialla turvallista eikä siitä aiheudu säteilyannosta.

Vaatteet tai muut matkatavarat eivät muutu säteileviksi tai radioaktiivisiksi eli "säteily ei tartu". Kuitenkin esimerkiksi Tšernobylin suoja-alueella vieraillessa vaikkapa kengän pohjiin voi tarttua hiukan maa-ainesta, jonka radioaktiivisuus on kohonnut. Tämä ei kuitenkaan ole vaarallista ja ylimääräiset mullat on helppo kopistella kengistä pois.

Säteily ympäristössä
Päivitetty
13.8.2015 klo 13:05