Tietoa STUKista Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Sisältöjulkaisija

null Onko loisteputkivalaisimen tuottamasta UV-säteilystä terveydellistä haittaa, jos loisteputken loisteainepinnoite on osittain vioittunut? Siis jos tuo vaalea pinnoite on osittain putken pinnalta poissa siten, että putkessa on kirkkaita kohtia.

Onko loisteputkivalaisimen tuottamasta UV-säteilystä terveydellistä haittaa, jos loisteputken loisteainepinnoite on osittain vioittunut? Siis jos tuo vaalea pinnoite on osittain putken pinnalta poissa siten, että putkessa on kirkkaita kohtia.

12.8.2015 klo 14:30

Loisteputki, jonka loisteainepinnoite on osittain lähtenyt irti, voi säteillä voimakasta UV-säteilyä eikä sen käyttö ole suositeltavaa. Loisteputkea, jonka loisteaine on lähtenyt irti, ei tulisi käyttää, vaan se tulisi vaihtaa ehjään.

Loisteputkivalaisimissa valon tuottaminen on monivaiheinen prosessi. Lamput ovat elohopeapurkauslamppuja, joissa ensin synnytetään elohopean avulla voimakasta UV-säteilyä. Tämä UV-säteily fluoresoi lampun pinnassa olevan loisteaineen, joka säteilee valon edelleen näkyvänä valona. Toisin sanoen loisteaine muuttaa lampun UV-säteilyn näkyväksi valoksi.

Jos tämä loisteaine puuttuu, ei muutosta UV-säteilystä näkyväksi valoksi tapahdu ja lamppu säteilee UV-säteilyä.

Kuinka voimakasta tämä säteily on, riippuu lamppuun käytetystä lasityypistä. Lasi voi olla puhdasta kvartsilasia tai "normaalia" ikkunalasia. Normaalia ikkunalasia käytetään tavallisissa valaisinlampuissa. Tälläin lasi suodattaa vaarallisimmat UV-B ja UV-C säteet pois. Lampun säteilemä UV-säteily voi kuitenkin aiheuttaa pidemmillä altistusajoilla ihon palamisen.

Jos lampussa on käytetty kvartsilasia (kalliimpi, yleensä vain erikoissovellutuksiin, joissa tarvitaan UV-säteilyä), on lamppu loisteaineettomalta osaltaan samanlainen kuin bakteerituho/sterilointilamppu. Tällöin iho voi palaa lampun pinnalla loisteaineettomassa kohdassa sekunneissa.

UV-säteily
Päivitetty
12.8.2015 klo 14:36