Sisältöjulkaisija

null Onko kelloissa ja silmälaseissa radioaktiivisia aineita?

Onko kelloissa ja silmälaseissa radioaktiivisia aineita?

12.8.2015 klo 10:20

Kelloissa on käytetty ja käytetään edelleen radioaktiivista ainetta sisältävää valoväriä, jotta numerot ja osoittimet näkyisivät pimeässä. Vanhojen, noin ennen vuotta 1965, valmistettujen kellojen valovärissä on käytetty radium 226 isotooppia. Nykyisin käytetään lähinnä tritiumia ja prometium 147 isotooppia.

Kelloissa käytetty säteilevä aine vaihdettiin toiseen, koska huomattiin, että radium lähetti gammasäteilyä myös kellon läpi. Uudemmat käytetyt isotoopit lähettävät vain beetasäteilyä, joka ei pääse lasin tai metallisen kellotaustan läpi.

Valoväri toimii siten, että beetasäteilyllä viritetään yleensä sinkkisulfidikidettä, joka normaalitilaan palatessaan lähettää näkyvää valoa. Radiumkellon tunnistaa siitä, että valoväripisteet eivät yleensä enää näy pimeässä ja ne ovat usein muuttuneet ruskeiksi. Säteily ei kuitenkaan ole loppunut, koska radiumin puoliintumisaika on noin 1600 vuotta. Älä kuitenkaan heitä pois tällaista kelloa.

Silmälasien linsseissä on joskus käytetty erästä torium isotooppia lasin taitekertoimen muuttamiseen, jotta linsseistä saataisiin ohuempia ja kevyempiä. Nykyisin sen käyttö linsseissä on kielletty.

Kodin ja toimiston säteilevät laitteet
Päivitetty
12.8.2015 klo 10:26