Sisältöjulkaisija

null Voiko infrapunasaunan tuottama säteily olla ihmiselle haitallista, jos saunaa käytetään päivittäin? Lisääkö infrapunasaunan säteily riskiä sairastua syöpään tai muuhun säteilysairauteen?

Voiko infrapunasaunan tuottama säteily olla ihmiselle haitallista, jos saunaa käytetään päivittäin? Lisääkö infrapunasaunan säteily riskiä sairastua syöpään tai muuhun säteilysairauteen?

12.8.2015 klo 10:06

Tämänhetkisen tiedon mukaan infrapunasaunasta ei aiheudu normaalissa käytössä erityisiä terveysriskejä. Infrapuna- eli lämpösäteilyssä niin kuin kaikessa säteilyssä liiallinen voimakkuus voi olla haitallista, mutta näyttää siltä, että saunojen valmistajat ovat osanneet mitoittaa lämmönlähteensä oikein, jotta haittoja ei synny. Kansainvälisen asiantuntijatoimikunnan lausunnossa on varoitettu sydän- ja verenkiertoelinten kautta oireilevia ja voimakasta kipua tuntevia kääntymään lääkärin puoleen. Tämä koskee myös perinteisiä saunoja. Infrapunasauna ei altista syövälle.

IR-säteilyn on todettu lievittävän kipua laajentamalla ääreisverisuonia. Tästä syystä IR-lamppuja onkin käytetty jo kauan erilaisten lihas- ja nivelongelmien hoidossa. IR-saunan käyttö on suosittua sen subjektiivisten rentoutus- ja virkistysvaikutusten  takia.

Parvekelämmittimistä tulee periaatteessa sama lämpösäteilyä kuin infrapunasaunoissa käytettävistä säteilijöistä. Joka tapauksessa kannattaa aina noudattaa annettuja käyttö- ja varo-ohjeita.

Kodin ja toimiston säteilevät laitteet
Päivitetty
12.8.2015 klo 10:09