Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Olkiluoto 3:n tuoteväärennösepäselvyydet on selvitetty

Olkiluoto 3:n tuoteväärennösepäselvyydet on selvitetty

19.12.2017 klo 12:00
Verkkouutinen

Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmannessa laitosyksikössä ei ole käytetty osia, jotka valmistushistorian epäselvyyksien takia voisivat vaarantaa laitoksen turvallisuuden. TVO toimitti Olkiluoto 3:n osia koskevan lopullisen selvityksen STUKille 16.11.2017.

STUK pyysi suomalaisia ydinvoimalaitosyhtiöitä selvittämään laitoksille toimitettujen osien historian viime vuoden kesäkuussa, kun Areva-yhtiö oli havainnut, että joidenkin Ranskan ja mahdollisesti muidenkin maiden ydinvoimalaitoksille toimitettujen laitteiden materiaalista ei voitu olla täysin varmoja. Olkiluoto kolmosen osalta epäilys kohdistui Ranskassa Le Creusotin ja SBS Forgen tehtailla valmistettuihin osiin. 

STUKin toimistopäällikkö Martti Vilpas toteaa TVO:n selvityksen nojalla, että Olkiluoto kolmosen osalta tapaus on nyt loppuun käsitelty. Osien valmistukseen käytettyjen materiaalien laadusta on saatu TVOn tekemien tarkastusten ja selvitysten perusteella riittävä varmuus.

Martti Vilpas toteaa myös, että kaikki laitoksen turvallisuuteen vaikuttavat osat on valmistuksen ja asennusten yhteydessä testattu ja tarkastettu. STUK on valvonut valmistusta ja testausta sekä  tarkastanut kaikki turvallisuuden suhteen tärkeät osat tehtaalla ja laitospaikalla tehtyjen asennusten yhteydessä.

Käyvien ydinvoimalaitosten selvitykset valmistuivat jo keväällä

Myös Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen ja TVO:n Olkiluodon laitoksen ykkös- ja kakkosyksikön osia koskevat vastaavat kysymykset on selvitetty. 

TVO antoi laitoksiaan koskevat lopulliset selvitykset STUKille syksyllä 2016 ja Fortum keväällä 2017.  Niiden  mukaan käyville laitosyksiköille toimitetuissa osissa ei ole väärennöksiä ja kaikki tapauksen johdosta uudelleen tarkastetut laitteet ovat olleet vaatimusten mukaisia.

 

Lisätietoja:

Toimistopäällikkö Martti Vilpas, puh. (09) 759 88  655
Viestinnän asiantuntija Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

ydinturvallisuus
Päivitetty
19.12.2017 klo 09:47