Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Olkiluoto 2 ajetaan kylmäseisokkiin häiriön syyn selvittämiseksi – tilanne Olkiluodossa on vakaa

Olkiluoto 2 ajetaan kylmäseisokkiin häiriön syyn selvittämiseksi – tilanne Olkiluodossa on vakaa

10.12.2020 klo 19:50
Tiedote

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 2-yksikön tilanne on vakaa ja laitos ajetaan kylmäseisokkiin, jotta pikasulun aiheuttaneen häiriön syy voidaan selvittää. Säteilyturvakeskuksen tarkastajat valvovat tilannetta laitospaikalla.

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 2-yksikössä tapahtui tänään klo 12.22 pikasulkuun johtanut vakava häiriö, joka mahdollisesti johtui laitoksen reaktoriveden puhdistusjärjestelmän vikaantumisesta. Säteilytason tilapäinen kohoaminen laitoksen sisällä johti täysimittaisen valmiustoiminnan aloittamiseen Säteilyturvakeskuksessa ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksella. Laitokselta ei ole päässyt radioaktiivisia aineita ympäristöön eivätkä laitoksen työntekijät altistuneet säteilylle. STUKin säteilymittausauto ”HÄRKÄ” tekee huomenna varmentavia mittauksia Olkiluodon lähialueilla.

Tapahtuma ei vaikuta Olkiluoto 1-yksikön toimintaan tai Olkiluoto 3-yksikön rakentamiseen. Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa on kaksi käyvää laitosyksikköä (OL1 ja OL2) sekä käyttöönottovaiheessa oleva kolmas yksikkö (OL3).

Olkiluoto 2-yksiköllä edessä on seisokki, jonka pituudesta ei tässä vaiheessa ole tietoa.

”Teollisuuden Voiman täytyy selvittää päivän tapahtumat perinpohjaisesti, sillä toiminnanharjoittaja on vastuussa ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta. Säteilyturvakeskus jatkaa tilanteen seuraamista. Laitos käynnistetään vasta kun turvallisuus on varmistettu”, toteaa Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana.

Säteilytilanne Suomessa tänään

Mikäli tilanteessa ei tapahdu olennaista muutosta yön aikana, STUK tiedottaa asiasta seuraavan kerran aamulla.

Lue myös STUKin aiempi tiedote tilanteesta 10.12.: https://www.stuk.fi/-/olkiluodon-hairiotilanne-laitos-on-vakaassa-tilassa

STM:n ja STUKin tiedotustilaisuus 10.12.2020 klo 15.30. Tallenne: https://www.youtube.com/watch?v=dX-1LlnhLfM

Lisätietoja

STUK mediapalvelu 010 850 4761

Stuk.fi https://www.stuk.fi
Twitter https://www.twitter.com/STUK_FI
Facebook https://www.facebook.com/sateilyturvakeskus
Flickr https://www.flickr.com/photos/stuk_fi/
YouTube https://www.youtube.com/user/sateilyturvakeskus

Ydinturvallisuus
Päivitetty
11.12.2020 klo 10:00