Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Olkiluodon ydinvoimalaitos alensi tehoa polttoaineongelman takia

Olkiluodon ydinvoimalaitos alensi tehoa polttoaineongelman takia

30.3.2020 klo 16:59
Verkkouutinen

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) ilmoitti perjantaina 27.3. Säteilyturvakeskukselle, että Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ykkösyksikössä on 20 polttoaine-elementtiä, joiden valmistuksessa on tapahtunut virhe.  Yhteensä polttoaine-elementtejä on reaktorissa 500. Tapahtumalla ei ollut vaikutusta ydin- tai säteilyturvallisuudelle.

TVO sai tiedon väärin kootuista polttoaine-elementeistä polttoaineen toimittaneelta yhtiöltä. Tilanteen selvittämisen ajaksi TVO vähensi reaktorin tehon 55 prosenttiin täydestä tehosta. Näin yhtiö varmisti, että laitos oli turvallisessa tilassa.

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen toisessa käynnissä olevassa reaktorissa väärin koottuja polttoaine-elementtejä ei ole.

Koska tapahtuma aiheutti yhteisvian riskin, se on alustavasti luokiteltu ydinlaitos- ja säteilytapahtumien kansainvälisellä vakavuusasteikolla (INES) luokkaan 1 eli se on poikkeuksellinen turvallisuuteen vaikuttava tapahtuma.

Viikonloppuna TVO selvitti tilannetta lisää ja varmisti, että vaaraa ei ole. TVO on myös toimittanut laskelmansa STUKille ja STUK on käynyt ne läpi.  Laskelmien perusteella laitosta on mahdollista käyttää turvallisesti 90 prosentin teholla seuraavaan suunniteltuun polttoaineen vaihtoon asti. Se tapahtuu vuosihuollossa, jonka on määrä alkaa 24. toukokuuta.

Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Ydinturvallisuus
Päivitetty
30.3.2020 klo 17:24