Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Olkiluodon ydinvoimalaitoksen vuosihuolto sujui turvallisesti

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen vuosihuolto sujui turvallisesti

12.6.2019 klo 14:51
Verkkouutinen

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen vuosihuollot ovat tältä vuodelta ohi, kun laitoksen ykkösyksikkö käynnistettiin 11.6. Säteilyturvakeskus (STUK) valvoi vuosihuoltoja niiden suunnittelusta laitosten käynnistämiseen. Vastuu huoltojen ja laitoksen käytön turvallisuudesta on laitoksen luvanhaltijalla, Teollisuuden Voima Oyj:llä (TVO).

Vuosihuoltoa oli valvomassa tänä vuonna noin 30 STUKin asiantuntijaa. STUKin valvontatyöhön kuuluu aina huoltosuunnitelmien tarkastaminen ja töiden seuraaminen paikan päällä. STUK valvoi vuosihuollossa myös TVO:n ja sen alihankkijoiden organisaatioiden toimintaa.

Vuosihuollot Eurajoen Olkiluodossa alkoivat tänä vuonna 1. toukokuuta, kun TVO pysäytti laitoksen kakkosyksikön huoltoa varten. Huollon aikana yhtiö teki normaalin polttoaineenvaihdon, jossa osa käytetystä polttoaineesta vaihdettiin tuoreeseen. Sen lisäksi TVO poisti reaktorista vioittuneita polttoaineyksiköitä.

Kakkosyksiköllä tehtiin myös reaktoripainesäiliön painekoe. STUK edellytti painelaitelainsäädännön mukaisen kokeen tekemistä Olkiluoto 1:n ja 2:n käyttölupahakemuksesta antamassaan lausunnossa. Olkiluoto 1:llä vastaava painekoe tehdään vuonna 2020.

Ykkösyksikön huoltoseisokissa TVO teki normaalin polttoaineen vaihdon ja muita vuosittaisia huoltotöitä.

Toimistopäällikkö Simo Verta STUKista sanoo, että valvovan viranomaisen säteily- ja ydinturvallisuuden näkökulmasta työt sujuivat niin kuin pitikin. Vuosihuoltoon osallistuneiden työntekijöiden saamat säteilyannokset alittivat selvästi sekä säteilyasetuksessa asetetut annosrajat että voimayhtiön itselleen asettamat annosrajoitukset.

Lisätietoja

Toimistopäällikkö Simo Verta, puh. (09) 759 88 225

Ydinturvallisuus
Päivitetty
20.6.2019 klo 09:49