Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Olkiluodon ydinvoimalaitoksen eilinen tapahtuma ei uhannut ihmisten tai ympäristön turvallisuutta

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen eilinen tapahtuma ei uhannut ihmisten tai ympäristön turvallisuutta

11.12.2020 klo 06:53
Tiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) on jatkanut eilisestä häiriötilanteesta johtuvaa valvontaa yön yli. Säteilytilanne laitoksella ja laitoksen ympäristössä on normaali. Tapahtumasta ei aiheutunut sellaista radioaktiivista päästöä, jolla olisi ollut vaikutusta ihmisille tai ympäristölle. Laitoksen työntekijät eivät myöskään altistuneet säteilylle.

Eilisen häiriön syy oli vika reaktorin jäähdytysveden puhdistusjärjestelmässä. Jäähdytysveteen pääsi radioaktiivisia aineita sisältävää suodatinmateriaalia, joka nosti hetkellisesti säteilytason jäähdytyspiirissä. Reaktorin polttoaine ei vaurioitunut, joten uhkaa haitallisesta radioaktiivisesta päästöstä ei ollut.

Reaktorin jäähdytyspiirin kohonneen säteilyn takia laitoksen turvallisuusjärjestelmät käynnistyivät automaattisesti, ja laitoksen henkilökunta aloitti ohjeiden mukaiset toimenpiteet ihmisten suojaamiseksi ja tilanteen selvittämiseksi.

STUK jatkaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön korjaustoimenpiteiden tehostettua valvontaa. Teollisuuden Voima on aamulla purkanut organisaationsa varautumistilanteen ja tekee töitä normaalien menettelyjen mukaan.

Lisätietoja:
STUKin mediapalvelu 010 850 4761

Ydinturvallisuus
Päivitetty
11.12.2020 klo 10:08