Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Olkiluodon ydinvoimalaitoksella kahdessa venttiilissä kytkentävirhe

Olkiluodon ydinvoimalaitoksella kahdessa venttiilissä kytkentävirhe

24.3.2015 klo 10:00
Verkkouutinen

TVO havaitsi määräaikaistestauksessa 23.3.2015, että Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ykkösyksikössä suojarakennuksen ruiskutusjärjestelmän kaksi venttiiliä ei toiminut. Venttiilien liikuttelu ei onnistunut, sillä sähkönsyöttö niille oli kytketty väärin vuosihuollossa toteutetun muutostyön yhteydessä toukokuussa 2014. TVO korjasi virheellisen kytkennän välittömästi.

Väärin kytketyt venttiilit ovat putkilinjassa, jota käytettäisiin vakavassa reaktorionnettomuudessa reaktoripaineastian alapuolella olevan tilan täyttämiseen vedellä. Tähän niin sanottuun tulvitukseen on käytettävissä kaksi toisistaan riippumatonta linjaa, joista toinen toimi normaalisti ja olisi siten ollut tarpeen vaatiessa käytettävissä. Vakavassa onnettomuudessa yksi linja riittää paineastian alapuolisen tilan tulvittamiseen.

Tapahtuma kuuluu ydinlaitos- ja säteilytapahtumien kansainvälisellä vakavuusasteikolla (INES) luokkaan 0, eli sillä ei ole turvallisuusmerkitystä. TVO jatkaa tapahtuman syiden selvittämistä ja määrittää selvityksen perusteella korjaavat toimenpiteet vastaavien tapahtumien estämiseksi. Lisäksi TVO varmistaa, että Olkiluodon kakkosyksiköllä vastaavien venttiilien kytkennät ovat kunnossa. TVO raportoi selvitystensä tulokset Säteilyturvakeskukselle (STUK).

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Suvi Ristonmaa, puh. (09) 759 88 442

Ydinturvallisuus
Päivitetty
10.12.2015 klo 13:50