Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Olkiluodon häiriötilanne – laitos on vakaassa tilassa

Olkiluodon häiriötilanne – laitos on vakaassa tilassa

10.12.2020 klo 16:51
Tiedote

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 2. yksikössä tapahtui tänään klo 12.22 pikasulkuun johtanut vakava häiriö, joka mahdollisesti johtui laitoksen reaktoriveden puhdistusjärjestelmän vikaantumisesta. Tilanne on nyt vakaa ja laitos turvallisessa tilassa. Laitokselta ei ole päässyt säteilyä ympäristöön.

Olkiluodon häiriötilanteen takia ei ole tarvetta suojaustoimille. Laitosalueen ulkopuolella ei ole vaaraa eikä laitokselta ole odotettavissa päästöä. Joditablettia ei pidä ottaa, eikä sisälle suojautumista tarvita. Säteilytilanne laitoksen ympäristössä on normaali.

Laitoksen häiriötilanne käynnistyi säteilymittausjärjestelmien mitattua kohonneita säteilytasoja laitoksen sisällä. Kohonneita säteilyarvoja mitattiin tilassa, jossa säteilytasot ovat normaalinkin käytön aikana korkeat, eikä tilassa tämän vuoksi työskennellä. Voimayhtiön työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle eikä tapahtumasta seurannut henkilövahinkoja.

Tapahtuman yhteydessä laitoksen suojarakennus eristettiin, millä varmistettiin laitoksen ja ympäristön turvallisuus. Sekä voimayhtiö että STUK käynnistivät valmiusorganisaation toiminnan valmiussuunnitelman mukaisesti. Tapahtumassa ei ole viitteitä polttoainevuodosta eikä laitoksen sisällä ole enää poikkeuksellisia säteilytasoja.

Kyseessä on poikkeuksellinen tapahtuma. Laitoksen turvajärjestelmät toimivat suunnitellusti, minkä vuoksi riski työntekijöiden tai ympäristön säteilyaltistukselle on ollut pieni.

”STUK käynnisti valmiustoiminnan välittömästi täydessä laajuudessa, koska laitoksen sisällä mitattiin poikkeuksellisia säteilytasoja. STUKissa noin 80 ihmistä seuraa tilanteen kehittymistä, mutta emme näe akuuttia uhkaa”, toteaa Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana.

Säteilytilanne Suomessa tänään

STUK tiedottaa tilanteesta Twitterissä ja nettisivuilla.

STM:n ja STUKin tiedotustilaisuuden 10.12.2020 klo 15.30 tallenne (Youtube.com)

Lisätietoja:

STUK mediapalvelu 010 850 4761

Stuk.fi https://www.stuk.fi
Twitter https://www.twitter.com/STUK_FI
Facebook https://www.facebook.com/sateilyturvakeskus
Flickr https://www.flickr.com/photos/stuk_fi/
Youtube https://www.youtube.com/user/sateilyturvakeskus

Ydinturvallisuus
Päivitetty
11.12.2020 klo 09:43