Tietoa STUKista Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Sisältöjulkaisija

null Olen matkustamassa helmikuussa Brasiliaan, jossa on yli 30 astetta lämmintä. Ihoni palaa herkästi. Kannattaisiko solariumilla totuttaa ihoa aurinkoon palamisriskin vähentämiseksi ennen matkaa vai onko solariumista pikemminkin haittaa?

Olen matkustamassa helmikuussa Brasiliaan, jossa on yli 30 astetta lämmintä. Ihoni palaa herkästi. Kannattaisiko solariumilla totuttaa ihoa aurinkoon palamisriskin vähentämiseksi ennen matkaa vai onko solariumista pikemminkin haittaa?

12.8.2015 klo 15:24

Jälkimmäinen arvauksesi oli oikein, eli solariumista on oikeastaan pelkkää haittaa sinulle. Koska olet herkästi palavaa tyyppiä, et ehkä edes ruskettuisi solariumissa. Solarium antaa vain ruskean värin, mutta iho ei paksuunnu kuten luonnon auringossa, jolloin kehittynyt suoja on heikompi.

Rusketuksen antama suojavaikutus on muutenkin hyvin heikko, vastaa vain voiteiden suojakerrointa 2 - 4. Eli myös ruskettunut iho palaa. Sitä ei vaan helposti huomaa rusketuksen alta. Syntyneet vauriot kuitenkin ovat samat.

Tähän vuodenaikaan (helmikuu) Brasiliassa auringon UV-säteilyn voimakkuutta kuvaavan indeksin arvo on puolipilvisellä ja aurinkoisella säällä välillä 11-15, eli erittäin polttava. Pilviselläkin säällä indeksi on 4-5. Suomessa indeksi on suurimillaan kesä-heinäkuussa ja on silloin arvoltaan 6, ja esim. elokuussakin vielä 4-5. Tämä antaa käsityksen siitä, kuinka voimakas auringon polttovaikutus on.

Varaa lomamatkalle mukaan riitävästi suojavoidetta, jonka suojakerroin on korkea, mielellään yli 20. Käytä kevyttä mutta peittävää vaatetusta säärien ja käsivarsien suojaamiseen. Muista kuitenkin, että osa UV-säteilyä pääsee myös kankaan läpi. Ja aina tyylikäs ja naisellinen tapa säilyttää kasvot vähillä rypyillä on lierihattu ja aurinkolasit.

Brasiliassa keskipäivän tunnit kannattaa pysyä varjossa pois pistävimmästä auringon paahteesta, joka polttaa ihoa kaikkein helpoimmin.

UV-säteily
Päivitetty
12.8.2015 klo 15:25