Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Netistä voi vahingossa ostaa vaarallisen laserlaitteen

Netistä voi vahingossa ostaa vaarallisen laserlaitteen

10.9.2018 klo 10:22
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) on mitannut nettikaupasta ostettuja laserlaitteita, joiden tehot ovat olleet satoja kertoja yli sallitun. Tehokkaan efektilaserin tai laserosoittimen valo voi silmään osuessaan aiheuttaa pysyvän vamman.

Suomessa ja muualla EU:n alueella myyjä on vastuussa myymiensä laserlaitteiden turvallisuudesta, mutta kaukomailta ostamansa laitteen aiheuttamista vahingoista ostaja vastaa itse.

Laserlaitteista tehdään myös piraattikopioita. Nämä naamioidaan taitavasti muistuttamaan aitoja laitteita ja niitä on vaikea erottaa alkuperäisistä suomalaisissa kaupoissa myytävistä laitteista.

Muista:

  • Laser ei ole leikkikalu.
  • Älä osta laserosoitinta lapselle.
  • Silmään osuva voimakas lasersäde voi aiheuttaa pysyvän vamman välittömästi.
  • Lelussa saa olla vain luokkaan 1 kuuluva laser.


Omalla vastuulla


STUK kampanjoi 13 muun organisaation kanssa turvallisen verkko-ostamisen puolesta. Kuluttajien shoppailu kaukomaiden verkkokaupoissa on viime vuosina kasvanut voimakkaasti ja Tulli on täyttynyt pienistä paketeista.

Pahimmillaan nämä ostokset ovat viranomaisten havaintojen perusteella ”vaarallista roskaa”.  Kampanja haluaa herätellä kuluttajia tunnistamaan oma vastuunsa: jos ostat tavaraa suoraan EU:n ulkopuolelta, olet myös vastuussa tuotteiden turvallisuudesta.

Kampanjasivustolle www.omallavastuulla.fi on kerätty tuoteryhmittäin vinkkejä, mitä nettishoppailijoiden kannattaa ottaa huomioon ostotilanteessa.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Lasse Ylianttila, puh. (09) 759 88 455
Säteilyturvakeskuksen mediapalvelu, puh. 010 85 04 761

Omalla vastuulla -kampanja: Laserlaitteet EU:n ulkopuolelta hankit omalla vastuulla
Laserluokat
Laserosoittimet ja efektilaserit

Laserit
Päivitetty
10.9.2018 klo 12:12