Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Nestemäisten radioaktiivisten jätteiden kiinteyttäminen voi alkaa Loviisassa

Nestemäisten radioaktiivisten jätteiden kiinteyttäminen voi alkaa Loviisassa

16.2.2016 klo 15:34
Verkkouutinen

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitos voi aloittaa nestemäisten radioaktiivisten jätteiden kiinteyttämisen betonin avulla. STUK hyväksyi kiinteytyslaitoksen käyttöönottohakemuksen 15.2.2016.

Kiinteytyslaitos on suunniteltu käsittelemään Loviisan molempien ydinvoimalaitosyksiköiden matala- ja keskiaktiiviset nestemäiset jätteet. Kiinteytyslaitoksessa radioaktiiviset nestemäiset jätteet sidotaan betonisiin jätepakkauksiin.

Nestemäisiä radioaktiivisia jätteitä syntyy ydinvoimalaitoksen käytön aikana ja käytetyn ydinpolttoaineen varastoinnissa. Tällä hetkellä nämä jätteet on Loviisassa varastoitu säiliöihin voimalaitosalueelle. Jätteiden  kiinteyttäminen mahdollistaa niiden loppusijoittamisen laitospaikalla sijaitsevaan matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitusluolaan.

Voimalaitos aloitti kiinteytyslaitoksen rakentamisen vuonna 2004 ja STUK on valvonut laitoksen suunnittelua, rakentamista ja käyttöönottoa. Tammikuussa 2016 valmistui STUKin  turvallisuusarvio kiinteytyslaitoksen käyttöönotosta. Siinä STUK toteaa, että  edellytykset Loviisan ydinvoimalaitoksen kiinteytyslaitoksen käyttöönotolle täyttyvät. Laitos on suunniteltu ja rakennettu ja koekäytetty siten, että laitoksen käytönaikaista ydin- ja säteilyturvallisuutta sekä turva- ja valmiusjärjestelyitä koskevat vaatimukset täyttyvät.

Linkit:
STUKin päätös käyttöönotosta

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Jouko Mononen, puh. (09) 759 88 349
Johtaja Kirsi Alm-Lytz, puh. (09) 759 88 663

 

 

Ydinturvallisuus
Päivitetty
16.2.2016 klo 15:44