Sisältöjulkaisija

null Näkyykö Suomessa kerätyissä ympäristönäytteissä radioaktiivisia aineita? Entä ydinvoimaloiden lähellä?

Näkyykö Suomessa kerätyissä ympäristönäytteissä radioaktiivisia aineita? Entä ydinvoimaloiden lähellä?

7.8.2015 klo 17:08

Kaikkialla maassamme havaitaan ympäristönäytteissä edelleen Tšernobylin onnettomuudesta ja 1960-luvulla tehtyjen maanpäällisten ydinasekokeiden laskeumasta peräisin olevia radioaktiivisia strontium- ja cesiumisotooppeja. Näistä cesium-137:n pitoisuudet ovat yhä selvästi suurempia kuin paikallisesta voimalaitoksesta tulleet. Lisäksi kaikissa näytteissä esiintyy aina luonnon radioaktiivisia aineita, joiden pitoisuudet ovat niinikään suurempia kuin voimalaitoksesta tai laskeumasta peräisin olevat aineet.

Maaympäristön näytteissä havaitaan paikallisesta voimalaitoksesta peräisin olevia radioaktiivisia aineita suhteellisen harvoin, ja silloinkin vain erittäin pieninä pitoisuuksina. Meriympäristössä paikallisista päästöistä olevia aineita havaitaan useammin.

Jäähdytysveden purkualueelta ja sen lähialueilta otetuissa levissä ja muissa vesikasveissa sekä sedimentoituvassa aineksessa havaitaan säännöllisesti pieniä määriä paikallista alkuperää olevia radioaktiivisia aineita, mutta niissäkin Tšernobylin ja ydinpommikokeiden aiheuttamat jäämät ovat selvästi suurempia.

Elintarvikkeissa havainnot ovat olleet äärimmäisen harvinaisia. Vain kerran ennen Tšernobylin onnettomuutta löydettiin paikallisista päästöistä peräisin olevaa radioaktiivista ainetta. Aine havaittiin jäähdytysveden purkupaikan edustalta pyydystetystä kalanäytteestä, ja oli merkityksettömän pieni määrä, vain 0,1 becquerelia kilossa.

Säteily ympäristössä
Päivitetty
7.8.2015 klo 17:10