Sisältöjulkaisija

null Miten Suomessa toimittiin, kun tieto Tšernobylin räjähtämisestä tuli?

Miten Suomessa toimittiin, kun tieto Tšernobylin räjähtämisestä tuli?

13.8.2015 klo 12:59

Räjähdys tapahtui lauantaina aamuyöstä.

Suomessa ensimmäiset merkit erikoisesta tapahtumasta jossain saatiin sunnuntai-iltana, kun säteilytaso nousi eräällä armeijan mittausasemalla Kainuussa. Tällaisia nousuja mitatussa säteilyssä sattuu silloin tällöin ja syyksi osoittautuu yleensä mittarin vika. Tälläkin kerralla päätettiin, että selvitetään alueen säteilylukemia tarkemmin maanantaiaamuna.

Maanantaipäivän kuluessa havaittiin kohonneita säteilylukemia muuallakin, mutta ei tiedetty sitä, mikä oli syy. Säteilytason nousu oli niin lievää, että mitään suojatoimia ei katsottu tarpeelliseksi (oltiin hyvin kaukana siitä tasosta, joka lisäisi kansalaisten säteilyannoksia yli luonnon taustasäteilyn normaalin paikkakuntakohtaisen vaihtelun).

Asiaa ryhdyttiin tutkimaan ja maanantaipäivän kuluessa saaduista ilmanäytteistä voitiin päätellä, että kyse oli reaktorionnettomuudesta. Meillä epäiltiin ensi vaiheessa onnettomuutta Kuolan ydinvoimalaitoksella, koska ensi havainto oli tehty sillä suunnalla. Säteilyturvakeskus oli myös useaan otteeseen puhelinyhteydessä Ruotsin viranomaisiin, koska siellä oli maanantaina tehty samansuuntaisia havaintoja.

Suomen ydinvoimalaitosten ympäristössä ei poikkeavaa säteilyä vielä maanantaina havaittu, mutta Ruotsissa Forsmarkin ydinvoimalaitoksella todettiin eräiden laitoksen katolla työskennelleiden henkilöiden vaatteissa radioaktiivista saastetta. Ruotsalaisten ensimmäinen oletus oli tuntematon onnettomuus Forsmarkissa ja laitokselta evakuoitiin kaikki henkilöt, joita ei välttämättä tarvittu laitoksen käyttöön. Evakuoinnista meni tieto ruotsalaisiin tiedotusvälineisiin ja näin lähti tieto poikkeustilanteesta leviämään maailmalle.

Säteilyturvakeskus laati ensimmäisen lehdistötiedotteen poikkeustilanteesta noin klo 15 ja se luettiin STT:n uutisissa radiossa maanantaina klo 16. Tuolloin ei siis vielä tiedetty, mikä oli syy erikoiseen tilanteeseen. Kerrottiin vain, että radioaktiivisuutta oli havaittu ja että se oli ilmeisesti peräisin reaktorionnettomuudesta.

Neuvostoliitto antoi tiedon Tšernobylin onnettomuudesta maanantai-iltana noin klo 19.30 Suomen aikaa.

Tapahtuman syytä ja luonnetta alettiin selvittää Säteilyturvakeskuksessa tiistaiaamuna ja samalla jatkettiin lisääntyvällä intensiteetillä ympäristön säteilymittauksia. Tiistai-iltana oli kuva tapahtumasta ja sen säteilyvaikutuksista hahmottunut niin hyvin, että Säteilyturvakeskus saattoi pitää ensimmäisen lehdistötilaisuuden. Muut viranomaiset kokoontuivat tahollaan pohtimaan suojaustoimien tarvetta, mutta eivät varsinaisesti tiedottaneet yleisölle.

Heti alkuvaiheessa annettiin suositus lehmien pitämisestä toistaiseksi sisällä, jotta ne eivät pääsisi syömään jodin saastuttamaa ruohoa. Tällä toimella pystyttiin olennaisesti esämään Suomessa tuotetun maidon saastuminen ja vähennettiin merkittävästi koko kansan säteilyannoksia sekä vältettiin tarve kaataa maitoa suuria määriä hukkaan. Lehmien laitumelle laskemiseen annettiin lupa vasta kesäkuun alussa, kun lyhytikäinen radioaktiivinen jodi oli lähes kokonaan hävinnyt luonnosta.

Muut suositukset koskivat lähinnä sadeveden käytön välttämistä talous- ja löylyvetenä. Lisäksi vastailtiin aktiivisesti talouselämän ja kansalaisten kyselyihin säteilyn riskeistä ja mahdollisista suojatoimista. Myös Kiovasta käytiin evakuoimassa suomalaiset työntekijät sikäläisiltä rakennustyömailta.

Myöhemmin on säteilyvalvonta automatisoitu ja Säteilyturvakeskuksessa on rakennettu hyvin toimiva päivystys- ja valmiusjärjestelmä. Tänä päivänä alkaisivat toimet vastaavassa tilanteessa huomattavasti ripeämmin.

Säteilyvaaraan varautuminen
Päivitetty
13.8.2015 klo 13:01