


Sisältöjulkaisija
Miten lähelle voimalaitosta on turvallista mennä, jos sattuu ydinonnettomuus?
Jos sattuu vakava ydinvoimalaitosonnettomuus, josta pääsee radioaktiivisia aineita ympäristöön, tulee noudattaa viranomaisten antamia ohjeita. Niille alueille pääsy estetään, jonne ei ole turvallista mennä.
Sisälle suojautuminen ja joditablettien ottaminen ovat riittäviä toimenpiteitä pahimmassakin ydinvoimalaitosonnettomuudessa yli 20–30 kilometrin etäisyydellä voimalaitoksesta. Sisätiloihin suojaudutaan pilven ylikulun ajaksi. Tällöin vältytään radioaktiivisia aineita sisältävän ulkoilman hengittämiseltä ja vähennetään pilven suoraa säteilyä. Sisälle suojautuminen on yleensä tarpeen korkeintaan vuorokauden ajan. Sisälle suojaudutaan koteihin, työpaikoille, kouluihin, päiväkoteihin ja hoitolaitoksiin. Ilmanvaihto pysäytetään ja tiloista tehdään mahdollisimman tiiviitä. Mikäli väestönsuojia on käytettävissä riittävän nopeasti ennen päästöpilven tuloa, saa niissä vielä paremman suojan. Tiivistämisestä huolimatta radioaktiivisia aineita kulkeutuu rakennuksiin. Päästöpilven ohikulun jälkeen on sisätiloissa hengitysilmassa enemmän radioaktiivisia aineita kuin ulkona. Siksi on tärkeää tuulettaa ja siivota sisätilat radioaktiivisen pilven mentyä ohi.
Viranomaiset kertovat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tulevasta suojautumistarpeesta, ajankohdasta ja suojautumisen kestosta.