Tietoa STUKista Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Sisältöjulkaisija

null Mitä voitte kertoa itkuhälyttimien säteilystä? Onko niille annettu jotain turvaetäisyyksiä? Huolestuttaa käyttää säteilevää laitetta pienen lapsen lähellä.

Mitä voitte kertoa itkuhälyttimien säteilystä? Onko niille annettu jotain turvaetäisyyksiä? Huolestuttaa käyttää säteilevää laitetta pienen lapsen lähellä.

12.8.2015 klo 10:14

Itkuhälytin lähettää heräävän vauvan äänet radioyhteyden avulla vastaanottimeen aikusen kuuluville. Lapsen viereen asetettu lähetinosa lähettää siis radioaaltoja ja signaalin voimakkuus riippuu laitteen tekniikasta. Altistuminen on kuitenkin yleensä lyhytkestoista. Tyypillisesti itkuhälyttimet lähettävät radioaaltoja vain saadessaan ääniherätteen (lapsen itkiessä), joten altistumista tapahtuu vain hetken ajan. Joissain malleissa saattaa olla mahdollisuus jatkuvan videokuvan lähettämiseen, jolloin lähetin on koko ajan päällä.

Suurin osa laitteista käyttää pientä tehoa ja niiden kantama on noin 100–300 metriä. Tällaisten itkuhälyttimien aiheuttama altistuminen on hyvin vähäistä.  Joissain laitteissa käytetään kuitenkin suurempaa tehoa, jolla päästään jopa kolmen kilometrin kantamaan. Kehoon kiinni painetun laitteen aiheuttama SAR on tällöin enimmillään noin 20 prosenttia altistumisrajoista. Tämän vuoksi itkuhälytin kannattaa aina sijoittaa siten, ettei lähetin ole kiinni lapsen kehossa. Samoin myös, jos laite lähettää jatkuvaa videokuvaa. Jos välimatka on esimerkiksi 30 senttimetriä, altistuminen on kaikissa tapauksissa alle sadasosan altistumisrajoista.

Lisätietoja:
Itkuhälytinten radioaaltosäteilyn mittaukset
Radioaallot ympäristössämme -katsaus (pdf)

Kodin ja toimiston säteilevät laitteet
Päivitetty
12.8.2015 klo 10:16