Sisältöjulkaisija

null Mitä seurauksia Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuudella oli ihmisten terveydelle voimalan lähiympäristössä ja mikä oli kuolonuhrien todellinen määrä?

Mitä seurauksia Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuudella oli ihmisten terveydelle voimalan lähiympäristössä ja mikä oli kuolonuhrien todellinen määrä?

13.8.2015 klo 13:34

Äkilliseen säteilysairauteen ja säteilypalovammoihin kuoli lähiviikkoina 30 henkilöä. Myöhempinä vuosina sairastuneista muutamia on kuollut luuytimen lamaantumiseen sekä mahdollisesti säteilyn aiheuttamaan syöpään.

Tšernobylin jodilaskeuma on lisännyt lasten kilpirauhassyöpää onnettomuuden lähialueilla, ja erityisesti alle 15-vuotiaina altistuneilla. Lapsilla on todettu yli 6000 tapausta. Varhaisvaiheen kilpirauhassyöpä on usein hoidettavissa, joten alle 20 heistä on menehtynyt syöpään. Aikuisena altistuneilla syöpävaara on pienempi. Kaikkiaan kolmen eniten laskeumaa saaneen maan väestössä (Venäjä, Ukraina , Valkovenäjä) on raportoitu yli 11 000 kilpirauhassyöpää, mutta vain osan näistä katsotaan johtuvan ydinvoimalaitoksen onnettomuuden laskeumasta.

Lisätietoa WHO:n julkaisussa:
1986-2016: CHERNOBYL at 30 (pdf)

Onnettomuusalueen puhdistustöihin osallistuneilla säteilyannokset olivat huomattavasti suurempia kuin muussa väestössä. Heidän terveydentilaansa seurataan erityisen tarkkaan edelleen.

Laskennallisesti ylimääräisiä syöpäkuolemia Tšernobyl-altistuksesta tulee olemaan tuhansia. Tähän kuluu kuitenkin 80 vuotta eli kokonainen elinikä, ja samana aikana miljoonat ihmiset tulevat kuolemaan syöpään muista syistä. Tästä syystä Tšernobylin uhrien kokonaismäärää ei voida todeta eikä syöpäsairastavuudessa havaita tästä johtuvaa nousua. Tästä poikkeuksena ovat ensimmäisten vuosien niin sanotut puhdistustyöntekijät, joita oli noin 226000. Heidän joukossaan on odotettavissa tuhatkunta ylimääräistä syöpäkuolemaa, kun taustalla on noin 45000 syöpäkuolemaa muista syistä (viidesosa kaikista ihmisistä kuolee aikanaan syöpään). Tämä on sellainen ylimäärä, jota mahdollisesti tulevaisuudessa voidaan havaita käynnissä olevan seurantatutkimuksen ansiosta.

Säteily ympäristössä, Ydinturvallisuus
Päivitetty
6.2.2018 klo 16:08