Tietoa STUKista Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Sisältöjulkaisija

null Minulla on työpaikallani, kolmannessa kerroksessa, seinän takana sähkökaappi. Työhuoneessani ei kuulu puhelin. Tiedustelisin, voiko sähkökaapista olla minulle vaaraa? Onko määritelty joitakin arvoja, jotka eivät saa ylittyä tällaisessa tapauksessa?

Minulla on työpaikallani, kolmannessa kerroksessa, seinän takana sähkökaappi. Työhuoneessani ei kuulu puhelin. Tiedustelisin, voiko sähkökaapista olla minulle vaaraa? Onko määritelty joitakin arvoja, jotka eivät saa ylittyä tällaisessa tapauksessa?

12.8.2015 klo 11:59

Kaikki sähkölaitteet aiheuttavat ympärilleen magneettikentän. Toimisto- tai asuintaloissa suurimmat kentät syntyvät kiinteistömuuntamoista. Nämä sijoitetaan käytännössä aina alimpaan kerrokseen tai ulos, joten seinäsi takana on luultavasti vain jakokaappi, joka haaroittaa sähköjohdot kerrokseesi.

Jakokaapit eivät aiheuta merkittäviä kenttiä mikäli kerroksessanne on lähinnä tavallisia toimistolaitteita. Suuria virtoja käyttävien teollisuuslaitteiden (metallisulatot tms.)  johdotukset aiheuttavat joissain tapauksissa viitearvot ylittäviä magneettikenttiä, mutta muussa tapauksessa asiasta ei kannata huolestua.

Magneettikentät eivät vaikuta esim. matkapuhelimen kuuluvuuteen, mutta metallinen sähkökaappi seinän takana saattaa vaimentaa tukiasemasignaalia.

Sähkönjakelu ja voimajohdot
Päivitetty
12.8.2015 klo 12:00