Tietoa STUKista Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Sisältöjulkaisija

null Milloin pitää ottaa joditabletteja, miten ne vaikuttavat ja mistä joditabletteja saa?

Milloin pitää ottaa joditabletteja, miten ne vaikuttavat ja mistä joditabletteja saa?

7.8.2015 klo 11:21

Joditabletti otetaan vain viranomaisen kehotuksesta oikean ajoituksen varmistamiseksi. Ohjeet kuulet radion ja television välityksellä.

Vakavassa ydinonnettomuudessa voi ilmaan päästä radioaktiivista kaasumaista jodia, joka kulkeutuu hengityksen mukana keuhkoihin ja lopulta kilpirauhaseen. Kilpirauhasen saama säteilyannos lisää kilpirauhassyövän riskiä erityisesti lapsilla. Oikea-aikaisesti nautittu joditabletti kyllästää kilpirauhasen tavallisella ei-radioaktiivisella jodilla ja siten estää radioaktiivisen jodin kertymisen kilpirauhaseen. Radioaktiivinen jodi poistuu pian munuaisten kautta. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee.

Aikuisilla kilpirauhassyövän riski on pieni ja yli 40-vuotiailla säteily todennäköisesti ei aiheuta kilpirauhassyöpää. Hyvin korkea säteilyannos voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Joditabletit on annosteltava oikein. Annosteluohjeet löytyvät tablettipurkin kyljestä. Ota vain yksi annos. Sen antama suoja säilyy noin vuorokauden. Päästöpilven aiheuttama altistus hengityksen kautta kestää todennäköisesti vain muutaman tunnin. Jos päästö uusiutuu, annetaan radion ja television välityksellä kehotus uudesta annoksesta.

Koska joditabletit ovat tärkeämpiä lapsille kuin aikuisille, olisi etenkin lapsiperheissä hyvä pitää jodipillereitä kotona kaiken varalta.

Joditabletteja voi ostaa apteekeista ilman reseptiä. Suomen viranomaiset kehottavat

  • taloyhtiöitä varaamaan joditabletteja asukkaiden tarpeeseen
  • työpaikkoja, kouluja, päiväkoteja ja muita hoitolaitoksia hankkimaan joditabletteja jokaista työntekijää ja asiakasta varten
  • väestöä hankkimaan joditabletteja koteihinsa ja loma-asuntoihinsa
  • terveyskeskuksia varaamaan joditabletteja jaettavaksi uhkatilanteissa turisteille ja asukkaille, joilla tabletteja ei ole kotona.

Voimayhtiöt huolehtivat joditablettien hankkimisesta ja jakelusta viiden kilometrin säteellä ydinvoimalaitoksesta.

Säteilyvaaraan varautuminen
Päivitetty
7.8.2015 klo 11:23