Sisältöjulkaisija

null Milloin pitää ottaa joditabletteja ja miten ne vaikuttavat?

Milloin pitää ottaa joditabletteja ja miten ne vaikuttavat?

7.8.2015 klo 11:21

Joditablettien ottamista ydinonnettomuudesta johtuvissa säteilyvaaratilanteissa suositellaan enintään 40-vuotiaille ja raskaana oleville sikiön suojaamiseksi. Lääkejoditabletti otetaan vain viranomaisen kehotuksesta oikean ajoituksen varmistamiseksi. Ohjeet kuulet radion ja television välityksellä.

Vakavassa ydinonnettomuudessa voi ilmaan päästä radioaktiivista kaasumaista jodia, joka kulkeutuu hengityksen mukana keuhkoihin ja lopulta kilpirauhaseen. Kilpirauhasen saama säteilyannos lisää kilpirauhassyövän riskiä erityisesti lapsilla. Oikea-aikaisesti nautittu joditabletti kyllästää kilpirauhasen tavallisella ei-radioaktiivisella jodilla ja siten estää radioaktiivisen jodin kertymisen kilpirauhaseen. Radioaktiivinen jodi poistuu pian munuaisten kautta. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee.

Erityisen tärkeää tablettien ottaminen on lapsille ja raskaana oleville naisille, sillä lasten ja sikiön kilpirauhaset ovat herkempiä säteilylle kuin aikuisten. Aikuisilla ei ole havaittu yhteyttä radioaktiiviselle jodille altistumisen ja kilpirauhassyövän välillä, eikä joditabletteja siksi suositella yli 40-vuotiaille.

Joditabletit on annosteltava oikein. Annosteluohjeet löytyvät tablettipurkin kyljestä. Ota vain yksi annos. Sen antama suoja säilyy noin vuorokauden. Päästöpilven aiheuttama altistus hengityksen kautta kestää todennäköisesti vain muutaman tunnin. Jos päästö uusiutuu, annetaan radion ja television välityksellä kehotus uudesta annoksesta.

Koska joditabletit ovat tärkeämpiä lapsille kuin aikuisille, olisi etenkin lapsiperheissä hyvä pitää lääkejoditabletteja kotona kaiken varalta.

Sisälle suojautuminen on säteilyvaaratilanteessa ensisijainen suojelutoimenpide, koska se vähentää tehokkaimmin säteilyaltistusta. Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi, jota suositellaan enintään 40-vuotiaille ja raskaana oleville.

Älä ota joditablettia, jos kilpirauhanen on poistettu tai toimimaton, sillä joditabletti suojaa toimivaa kilpirauhasta eikä siitä ole näin ollen hyötyä. Jos sairastat kilpirauhassairautta, kannattaa noudattaa varovaisuutta, sillä joihinkin kilpirauhassairauksiin liittyy suurempi riski haittavaikutuksista. Keskustele joditabletin ottamisesta oman hoitavan lääkärisi kanssa. Älä ota joditablettia, jos olet aiemmin saanut vakavan allergisen reaktion jodista. Jos sinulla on muita sairauksia tai yliherkkyyksiä tai jos käytät muita lääkkeitä, varmista lääkkeen sopivuus pakkausselosteesta, apteekista tai lääkäriltäsi.

Säteilyvaaraan varautuminen
Päivitetty
20.10.2022 klo 14:33