Sisältöjulkaisija

null Milloin pitää ottaa joditabletteja ja miten ne vaikuttavat?

Milloin pitää ottaa joditabletteja ja miten ne vaikuttavat?

7.8.2015 klo 11:21

Joditabletti otetaan vain viranomaisen kehotuksesta oikean ajoituksen varmistamiseksi. Ohjeet kuulet radion ja television välityksellä.

Vakavassa ydinonnettomuudessa voi ilmaan päästä radioaktiivista kaasumaista jodia, joka kulkeutuu hengityksen mukana keuhkoihin ja lopulta kilpirauhaseen. Kilpirauhasen saama säteilyannos lisää kilpirauhassyövän riskiä erityisesti lapsilla. Oikea-aikaisesti nautittu joditabletti kyllästää kilpirauhasen tavallisella ei-radioaktiivisella jodilla ja siten estää radioaktiivisen jodin kertymisen kilpirauhaseen. Radioaktiivinen jodi poistuu pian munuaisten kautta. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee.

Aikuisilla kilpirauhassyövän riski on pieni ja yli 40-vuotiailla säteily todennäköisesti ei aiheuta kilpirauhassyöpää. Hyvin korkea säteilyannos voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Joditabletit on annosteltava oikein. Annosteluohjeet löytyvät tablettipurkin kyljestä. Ota vain yksi annos. Sen antama suoja säilyy noin vuorokauden. Päästöpilven aiheuttama altistus hengityksen kautta kestää todennäköisesti vain muutaman tunnin. Jos päästö uusiutuu, annetaan radion ja television välityksellä kehotus uudesta annoksesta.

Koska joditabletit ovat tärkeämpiä lapsille kuin aikuisille, olisi etenkin lapsiperheissä hyvä pitää jodipillereitä kotona kaiken varalta.

Älä ota joditablettia, jos olet aiemmin saanut vakavan allergisen reaktion jodista tai jos sairastat tai olet sairastanut jotakin kilpirauhassairautta. Keskustele tarvittaessa oman hoitavan lääkärin kanssa joditabletin ottamisesta.​​ Jos sinulla on muita sairauksia tai yliherkkyyksiä tai jos käytät muita lääkkeitä, varmista lääkkeen sopivuus pakkausselosteesta, apteekista tai lääkäriltäsi. Pakkausseloste (pdf) (Fimea.fi)

Säteilyvaaraan varautuminen
Päivitetty
1.3.2022 klo 13:29