Sisältöjulkaisija

null Milloin ensimmäinen fuusioreaktori otetaan kaupalliseen käyttöön? Mitä on JET-fuusioenergia?

Milloin ensimmäinen fuusioreaktori otetaan kaupalliseen käyttöön? Mitä on JET-fuusioenergia?

13.8.2015 klo 09:36

Fuusioenergiaa ei voida vielä lähitulevaisuudessa käyttää, koska ei ole keksitty toimivaa ratkaisua, eikä ole olemassa fuusioreaktorin prototyyppiä tai edes prototyypin suunnitelmaa. Ennen kuin fuusioenergiaa voidaan hyödyntää kaupallisesti, menee siihen arviolta kymmeniä vuosia. Isojen koelaitosten rakentamisesta on ollut puhetta, mutta ei varsinaisista energiantuotantolaitoksista.

JET on pitkälle kehitetty koelaitteisto, jossa saadaan aikaan "fuusiopaloja" ja voidaan tutkia fuusioenergian tuotantoon liittyviä kysymyksiä. Sillä ei tietääksemme päästä energian nettotuottoon. Puhuttaessa fuusioreaktorin kehittämisestä ajatellaan yleensä laitetta, joka tuottaa enemmän energiaa, kuin fuusioreaktioiden ylläpitämiseen kuluu. JET ei tässä mielessä ole fuusiovoimalaan soveltuvan fuusioreaktorin prototyyppi.

Jos taas fuusioreaktorilla tarkoitetaan ylipäätään laitteistoa, jossa saadaan aikaan laajamittainen fuusioreaktio, JETiäkin voidaan sanoa fuusioreaktorin prototyypiksi.

Fuusioenergiaa tutkitaan kansainvälisissä yhteisprojekteissa. Mahdollinen kansainvälinen prototyyppi sijoitettaisiin johonkin projektivaltioon.

Fuusioenergiasta on enemmän tietoa Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa ja Aalto-yliopistossa.

Ydinturvallisuus
Päivitetty
13.8.2015 klo 09:40