Sisältöjulkaisija

null Miksi radon on terveydelle vaaraksi?

Miksi radon on terveydelle vaaraksi?

19.3.2021 klo 13:04

Radon on radioaktiivinen kaasu, joka on haitallista huoneilmassa ja juomavedessä. Terveyshaitta aiheutuu pääasiassa radonin lyhytikäisistä hajoamistuotteista.

Radonia voi nousta maaperästä huoneilmaan, jolloin joudumme hengittämään radonia. Ikäväksi asian tekee se, että sisäilmassa on radonin lisäksi sen kiinteitä hajoamistuotteita. Ne ovat kiinnittyneet pienen pieniin pölyhiukkasiin tai leijuvat sellaisenaan ilmassa. Kun nämä radonin hajoamistuotteet (poloniumin isotoopit 214 ja 218) joutuvat keuhkoihin, ne jäävät kiinni keuhkojen sisäpintaan ja lähettävät alfasäteilyä.

Alfasäteily voi rikkoa DNA:n, ja jos tapahtuu vääränlainen korjautuminen, niin voi syntyä mutaatio. Useat perättäiset mutaatiot voivat johtaa syöpäsolun syntymiseen. Huonolla tuurilla pienikin radonpitoisuus voi aiheuttaa keuhkosyövän. Suuri radonpitoisuus lisää todennäköisyyttä.

Juomavedessä oleva radon aiheuttaa säteilyannosta sekä mahalaukulle että keuhkoille. Kun vettä käytetään, osa sen sisältämästä radonista vapautuu hengitysilmaan.

Radon
Päivitetty
19.3.2021 klo 16:18