Tietoa STUKista Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Sisältöjulkaisija

null Miksi radon on terveydelle vaaraksi?

Miksi radon on terveydelle vaaraksi?

11.8.2015 klo 13:04

Radon on radioaktiivinen kaasu, ja se on haitallinen, jos sitä on huoneilmassa tai juomavedessä. Terveyshaitta aiheutuu pääasiassa radonin lyhytikäisistä hajoamistuotteista.

Radonpitoisella alueella asuttaessa radonia voi nousta maaperästä huoneilmaan, jolloin joudumme hengittämään radonia. Huonoksi asian tekee se, että sisäilmassa on radonin lisäksi sen kiinteitä hajoamistuotteita. Ne ovat kiinnittyneet pienen pieniin pölyhiukkasiin tai leijuvat sellaisenaan ilmassa. Kun nämä radonin hajoamistuotteet (poloniumin isotoopit 214 ja 218) joutuvat keuhkoihin, ne jäävät kiinni keuhkojen sisäpintaan ja lähettävät alfasäteilyä.

Alfasäteily voi rikkoa DNA:n, ja jos tapahtuu vääränlainen korjautuminen, niin voi syntyä mutaatio. Useat perättäiset mutaatiot voivat johtaa syöpäsolun syntymiseen. Huonolla tuurilla pienikin radonpitoisuus voi aiheuttaa keuhkosyövän. Suuri radonpitoisuus lisää todennäköisyyttä.

Juomavedessä oleva radon aiheuttaa säteilyannosta sekä mahalaukulle että keuhkoille. Kun vettä käytetään, osa sen sisältämästä radonista vapautuu hengitysilmaan.

Lisätietoa radonista

Radon
Päivitetty
27.8.2019 klo 10:42