Sisältöjulkaisija

null Mikä on palovaroittimen toimintaperiaate? Mitä säteilyä se lähettää?

Mikä on palovaroittimen toimintaperiaate? Mitä säteilyä se lähettää?

12.8.2015 klo 11:10

Palovaroittimien keskeinen osa on aktiivisuudeltaan noin 40 kilobecquerelin amerikium-241 säteilylähde, joka lähettää pääasiassa alfasäteilyä ja lisäksi hieman pienienergistä gammasäteilyä. Alfasäteilyn kantama ilmassa on noin viisi senttimetriä ja se ei läpäise edes paperia eikä siten myöskään palovaroittimen kuorta.

Palovaroittimen ilmaisinkammiossa alfasäteily tekee pienen ilmaraon sähköä johtavaksi. Usein palovaroittimessa on myös suljettu vertailukammio, johon palokaasut eivät pääse. Valmistaja virittää laitteen normaalitilassa siten, että hälytystä ei tule. Kun ilmaisinkammioon tulee savukaasuja tai savun sisältämiä hiukkasia, ne häiritsevät kammiossa kulkevaa pientä sähkövirtaa. Tällöin laitteen elektroniikka havaitsee muutoksen ja kytkee hälytysäänen päälle. Palovaroittimen säteilylähdettä ei saa kapineesta esille kuin rikkomalla laite tietoisesti: pudottaminen ei riitä.

Palovaroittimen lähettämä gammasäteily voidaan havaita vain erittäin herkällä säteilymittarilla, koska palovaroittimen säteilymäärä on niin pieni.

Pelastuslaitosten käyttämien säteilymittareiden herkkyys ei yleensä riitä palovaroittimesta tulevan gammasäteilyn havaitsemiseen.

Palovaroittimia ei kuitenkaan saa hävittää talousjätteen mukana, vaan ne kuuluu toimittaa kodin muiden vanhojen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tapaan asianmukaiseen keräykseen.

Keräyspisteet (SER vastaanottopisteet): www.elker.fi

Kodin ja toimiston säteilevät laitteet
Päivitetty
12.8.2015 klo 11:12