Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuollot ovat tältä vuodelta ohi

Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuollot ovat tältä vuodelta ohi

2.10.2019 klo 11:08
Verkkouutinen

Loviisan ydinvoimalaitoksen omistaja Fortum on saanut ydinvoimalaitoksen molempien laitosyksiköiden vuosihuollot tältä vuodelta tehtyä, kun ykkösyksikön huoltoseisokki päättyi 27.9. Huoltoja oli valvomassa noin 30 STUKin asiantuntijaa, jotka valvoivat, että työt tehtiin ydin- ja säteilyturvallisuutta noudattaen.

Vuosihuoltojen normaalien polttoaineenvaihtojen ja kunnostustöiden lisäksi Fortum kunnosti  laitoksen kakkosyksikön hätädieselgeneraattorien jäähdytysputkia.

Fortum asensi vuosihuoltojen aikana myös molemmille laitosyksiköille reaktoreiden jäähdytyksestä huolehtivien primääripiirien puhdistusjärjestelmiin lisäkiertopiirin poistamaan epäpuhtauksia ja radioaktiivisuutta vuosihuoltojen aikana. Reaktorien alas- ja ylösajoissa primääripiirissä liikkuu paljon epäpuhtauksia, ja kun niitä saadaan vähennettyä, pienenevät myös vuosihuoltotyöntekijöiden saamat säteilyannokset. Lisäpiirit olivat käytössä laitosyksiköiden ylösajoissa jo tänä vuonna.

Koska vuosihuoltoja tekevät työntekijät työskentelevät paikoissa, joissa on mahdollista altistua normaalia suuremmalle määrälle säteilyä, heidän säteilysuojelustaan on huolehdittava erityisen hyvin ja heidän henkilökohtaisia säteilyannoksiaan seurataan.

Säteilyannokset alittivat säteilylainsäädännössä asetetut annosrajat selvästi. Alustavien tietojen mukaan Loviisa 2:n vuosihuollosta aiheutui työntekijöille noin 268 manmSv suuruinen kollektiivinen (yhteenlaskettu) säteilyannos ja Loviisa 1:n vuosihuollosta 234 manmSv. Säteilyannokset kummallakin laitosyksiköllä alittivat Fortumin laatiman ennakkoarvion vajaalla viidenneksellä.

STUK valvoo myös Loviisan voimalaitoksen ympäristön radioaktiivisuutta ja analysoi  ilmasta, maalta ja meriympäristöstä kerättyjä näytteitä. Laboratoriomittauksissa havaittiin erittäin pieniä määriä radioaktiivisia aineita, joista osa on peräisin voimalaitoksesta. Määrät olivat niin pieniä, että niistä ole vaaraa ihmisille tai ympäristölle.    


Lisätietoja:                                                             
Projektipäällikkö Tomi Koskiniemi, puh. 09 759 88 642
STUK mediapalvelu, puh. 010 850 476

 

Mansievert (manSv)
Kollektiivisen säteilyannoksen annoksen yksikkö. Jos esimerkiksi 1000 hengen suuruisessa väestöryhmässä jokainen saa keskimäärin 20 mSv (= 0,02 Sv) säteilyannoksen, kollektiivinen annos on 20 manSv. Kokonaissäteilyannoksen perusteeella voidaan arvioida syövän esiintymisen todennäköisyys väestöryhmässä. (https://www.stuk.fi/aiheet/mita-sateily-on/sanasto)

 

 

Ydinturvallisuus
Päivitetty
8.10.2019 klo 09:59