Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Loviisan ydinvoimalaitoksen varavoimadieseleissä relevikoja

Loviisan ydinvoimalaitoksen varavoimadieseleissä relevikoja

28.1.2014 klo 11:00
Verkkouutinen

Loviisassa Fortumin ydinvoimalaitoksen kakkosyksiköllä havaittiin joulukuussa 2013, etteivät kaikki varavoimadieselgeneraattoreiden releet eli sähkömekaaniset kytkimet toimineet, kuten niiden olisi pitänyt. Vikojen toistuessa voimalaitos selvitti niiden syytä myös releiden toimittajalta, joka tammikuussa lopulta vahvisti relevikojen syyksi tuotantovirheen. Valmistaja oli muuttanut tiedossaan olleiden ongelmien vuoksi releen rakennetta jo vuonna 2011, mutta ei ollut välittänyt tätä tietoa voimalaitokselle. Voimalaitos on nyt tilannut uuden tuotantoerän releitä valmistajalta, minkä jälkeen releet vaihdetaan uusiin suunnitelman mukaisesti kahden viikon kuluessa.

Loviisan ydinvoimalaitoksella reletyyppiä käytetään turvallisuudelle tärkeissä varavoimadieseleissä. Releen vikaantuessa dieseleiden automaattinen käynnistyminen voisi estyä. Voimalaitosyksiköllä on neljä dieseliä, joista jokaisen automaattinen käynnistyminen testataan neljän viikon välein. Viat ilmenivät varavoimadieseleiden määräaikaisissa kokeissa 18.12 ja 27.12. Muissa kokeissa tämän jälkeen piilevää vikaa ei ole havaittu.

Koska vialliset releet olisivat voineet estää dieseleiden automaattisen käynnistymisen, on laitoksen varasähkönsyötön luotettavuus ollut uhattuna. Varavoimadieselit turvaavat laitoksen turvallisuusjärjestelmien sähkönsyöttöä, mikäli normaalit sähköverkkoyhteydet eivät toimisi. Tarvittaessa laitoksella on myös muita järjestelmiä, joilla turvallisuustoimintoja voidaan ylläpitää, mikäli normaali sähkönsyöttö menetetään.


Lisätietoja:
Toimistopäällikkö Jukka Kupila, puh. (09) 759 88 323

Ydinturvallisuus
Päivitetty
10.12.2015 klo 14:16