Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Loviisa 2:lla hätäjäähdytysjärjestelmän venttiili virheellisesti kiinni

Loviisa 2:lla hätäjäähdytysjärjestelmän venttiili virheellisesti kiinni

17.11.2014 klo 12:00
Verkkouutinen

Loviisan ydinvoimalaitoksen kakkosyksiköllä havaittiin 12.11.2014 normaalin tarkastuksen yhteydessä, että yksi hätäjäähdytysjärjestelmän venttiileistä oli kiinni. Turvallisuusteknisten käyttöehtojen mukaan venttiilin, joka sijaitsee onnettomuustilanteen jälkihoitoon käytettävän paineistimen ruiskutuslinjassa, tulee olla auki. Havainnon jälkeen venttiili avattiin välittömästi.

Loviisa 2:n vuosihuollossa 2014 muutettiin paineistimen paineenhallintaa. Kiinni ollut venttiili sijaitsee putkilinjassa, joka rakennettiin muutoksen yhteydessä. Muutoksen jälkeen paineenhallinta testattiin hyväksytysti. Kuitenkin jossakin vaiheessa koestuksen jälkeen venttiili on virheellisesti suljettu.

Koska venttiili oli kiinni, paineistimen toinen ruiskutuslinja ei ollut käytettävissä. Ruiskutus olisi kuitenkin toiminut, sillä toinen kahdesta putkilinjasta oli normaalisti käytettävissä. Ruiskutustoiminnon turvallisuusmerkitys on vuosihuollossa tehtyjen muutosten ansiosta vähentynyt.

STUK määritti tapahtuman ydinlaitos- ja säteilytapahtumien kansainvälisellä vakavuusasteikolla (INES) luokkaan 0, eli tapahtumalla ei ole merkitystä ydin- tai säteilyturvallisuuden kannalta. Loviisan voimalaitoksella jatketaan tapahtuman syiden selvittämistä sekä määritetään korjaavat toimenpiteet vastaavien tapahtumien estämiseksi. Fortum esittää näiden selvitysten tulokset Säteilyturvakeskukselle.

 

Lisätietoja:
Toimistopäällikkö Jukka Kupila, puh. (09) 759 88 323

Ydinturvallisuus
Päivitetty
10.12.2015 klo 13:54