Sisältöjulkaisija

null Kuinka Tšernobyl-onnettomuus vaikuttaa niihin, jotka ovat altistuneet Suomessa laskeumalle ennen syntymäänsä tai vähän sen jälkeen? Onko mutaatioita todettu?

Kuinka Tšernobyl-onnettomuus vaikuttaa niihin, jotka ovat altistuneet Suomessa laskeumalle ennen syntymäänsä tai vähän sen jälkeen? Onko mutaatioita todettu?

13.8.2015 klo 13:40

Suomessa ei ole terveysseurannoissa havaittu Tšernobylin aiheuttamaa lisäystä syövässä eikä epämuodostumien tai mutaatioiden määrässä. Sen sijaan Tšernobylin ympäristössä Valko-Venäjällä ja Ukrainassa havaittiin selvä lisäys lasten kilpirauhassyövässä, mikä johtui radioaktiivisesta jodista. Jodille lapset altistuivat sekä hengitysilman että maidon kautta ja osa sikiökaudella äidin kohdussa. Suomessa maidon jodipitoisuudet jäivät hyvin pieniksi, koska lehmät olivat vielä sisäruokinnassa huhtikuun lopulla. Ilmassakin jodipitoisuudet olivat meillä erittäin pieniä verrattuna Tshernobylin lähialueisiin.

Lasten kilpirauhassyöpätapausten lisäksi ei ole löydetty varmaa yhteyttä muiden terveysvaikutusten ja säteilyn välillä. Esimerkiksi lasten leukemiat eivät lisääntyneet eikä säteilyaltístuksen ja raskauden aikaisten häiriöiden välillä todettu yhteyttä edes pahiten saastuneilla alueilla. Vuosina 1985-1986 syntyneet suomalaiset voivat turvallisin mielin suunnitella tulevaisuutta ja perheen perustamista.

Säteily ympäristössä
Päivitetty
13.8.2015 klo 13:41