Sisältöjulkaisija

null Kuinka paljon saan kosmista säteilyä lentomatkan aikana? Pitäisikö pienten lasten ja raskaana olevien rajoittaa lentämistä?

Kuinka paljon saan kosmista säteilyä lentomatkan aikana? Pitäisikö pienten lasten ja raskaana olevien rajoittaa lentämistä?

7.8.2015 klo 10:30

Tavallisen lomamatkailijan, olipa hän aikuinen tai lapsi, ei tarvitse olla huolissaan kosmisesta säteilystä. Esimerkiksi edestakaisella lennolla Helsingistä Roomaan saatava kosmisen säteilyn annos on noin 18 mikrosievertiä (µSv). Vastaavan säteilyannoksen saa maan pinnalla vajaassa neljässä päivässä. Saadakseen saman annoksen kuin keuhkojen röntgentutkimuksessa voi Roomaan matkustaa viisi kertaa edestakaisin.

Maan pinnalla mitattu luonnonsäteilyn määrä on noin 0,1-0,2 mikrosievertiä tunnissa (µSv/h). Lentokoneessa säteilyn määrä on keskimäärin 4 µSv/h vaihdellen lentokorkeuden ja maantieteellisen leveysasteen mukaan. Suurien reittikoneiden lentokorkeudella (n. 12 km) kosmisen säteilyn annosnopeus on päiväntasaajan seudulla noin 3 µSv/h ja lähellä napa-alueita 5-9 µSv/h. Pienempien reittikoneiden lentokorkeudella (n. 9 km) vastaavat annosnopeudet ovat noin 1 µSv/h ja 2-4 µSv/h.

Raskaana olevien lentoemäntien ja lentäjien lentomäärää rajoitetaan, mikäli heidän saamansa kosmisen säteilyn määrä uhkaa ylittää 1000 µSv raskauden aikana. Määräykset koskevat vain työssään säteilylle altistuvia, mutta myös raskaana olevan matkustajan olisi syytä miettiä lentojensa vähentämistä, mikäli hän lentää raskautensa aikana satoja tunteja. Lentämistä suositellaan välttämään pitkillä lennoilla viimeisen raskauskuukauden aikaina ja kotimaan lennoilla viimeisen kahden viikon aikana. Syynä ei ole kosminen säteily vaan ennenaikaisen synnytyksen riski.

Mitä säteily on?
Päivitetty
7.8.2015 klo 10:33