Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Korona haastaa ydinlaitoshankkeiden valvontaa

Korona haastaa ydinlaitoshankkeiden valvontaa

7.10.2020 klo 14:30
Tiedote

Säteilyturvakeskuksen (STUK) ydinlaitoshankkeiden valvonnasta kertovista raporteista käy ilmi, että vuoden toisella kolmanneksella valvonta on sujunut pääosin suunnitellusti. Koronatilanne on kuitenkin haastanut STUKin kehittämään työtapojaan.

Apulaisjohtaja Tapani Virolainen STUKista toteaa, että koronatilanne on vaikuttanut eniten Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -voimalaitoshankkeen valvontaan. Yhtiö valmistautuu ottamaan uuden laitoksen käyttöön ja STUKin on tehtävä varsin paljon tarkastuksia laitoksessa paikan päällä.

 ”Olemme suhtautuneet koronaan alusta asti hyvin vakavasti”, Tapani Virolainen sanoo. ”STUK kantaa vastuun niin omien työntekijöidensä kuin laitosten rakentajienkin turvallisuudesta, joten olemme kehittäneet ja ottaneet käyttöön uusia tautitilanteen huomioon ottavia työtapoja. Kaikessa on otettu luonnollisesti huomioon myös luvanhaltijoiden omat toimenpiteet ja menettelyt tartuntojen estämiseksi laitoksilla.”

STUKin tarkastajat ovat olleet koronatilanteen takia pääosin etätöissä ja osa Olkiluoto 3:n tarkastuksista on hoidettu etätarkastuksina. Tilanteen edellyttäessä tarkastuksia on tehty myös paikan päällä Olkiluodossa. Laitospaikalla tehtävästä valvonnasta ovat vastanneet alkuperäisiä suunnitelmia enemmän Olkiluodossa työskentelevät STUKin paikallistarkastajat. Laitoksen ydinpolttoaineen latausvalmiuden todentamisen kannalta välttämättömän valvonnan ja tarkastukset STUK on pystynyt hoitamaan näillä järjestelyillä suunnitellusti.

Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoshankkeen valvontaan koronan vaikutukset ovat olleet vähäiset. STUKin ei ole tarvinnut siirtää tai perua asioiden käsittelyä koronatilanteen takia.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen tarkastuksia STUK on pystynyt hoitamaan uusilla menettelyillä ja etäyhteyksien avulla. Tilanteen sitä edellyttäessä tarkastuksia on tehty paikan päällä Posivan työmaalla Olkiluodossa ja osan suunnitelluista tarkastuksista STUK on katsonut järkeväksi siirtää myöhemmin tehtäväksi.

Linkit valvonnan kolmannesvuosiraportteihin

Olkiluoto 3

Hanhikivi 1

Posiva

Lisätietoja: 
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Ydinturvallisuus
Päivitetty
7.10.2020 klo 14:42