Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Kolmannesvuosiraportti ydinjätteen loppusijoituksen valvonnasta

Kolmannesvuosiraportti ydinjätteen loppusijoituksen valvonnasta

29.1.2021 klo 08:41
Tiedote

Säteilyturvakeskuksen raportti kertoo käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen valvonnasta vuoden 2020 viimeisen kolmanneksen aikana. STUK valvoo käytetyn loppusijoituslaitoksen rakentamista, tarkastaa Posivan tekemiä suunnitelmia ja suunnittelee omaa valvontaansa, kun laitos siirtyy käyttöönottovaiheeseen.

Fortum Oy:n ja Teollisuuden Voima Oyj:n yhdessä omistama Posiva Oy rakentaa Eurajoen Olkiluotoon loppusijoituslaitosta Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksissa syntyvälle käytetylle ydinpolttoaineelle.  Posiva etenee parhaillaan kohti vaihetta, jossa se voi jättää laitoksen käyttölupahakemuksen valtioneuvostolle.

STUKin kolmannesvuosiraportissa todetaan, että turvallisuustilanne hankkeessa on nyt kohtuullisen hyvä.  Projektipäällikkö Päivi Mäenalanen STUKista toteaa, että kohtuullisen hyvä tarkoittaa sitä, että Posiva on tähän asti kyennyt ratkaisemaan loppusijoitukseen liittyvät asiat turvallisesti ja vaatimusten mukaisesti. STUKille toimitettujen aineistojen laatu ei kuitenkaan ole ollut aina ensimmäisellä tarkastuskerralla riittävän hyvä.

Turvallisuushuolet liittyvät Posivan hankkeelle asettamaan aikatauluun. Asialla ei ole suoraa vaikutusta ydin- ja säteilyturvallisuuteen, mutta siihen on kuitenkin kiinnitettävä huomiota. Aikatauluvaatimukset ja töiden kiriminen eivät saa heikentää turvallisuuteen liittyvien asioiden huomioon ottamista.


Lisätietoja:
Projektipäällikkö Päivi Mäenalanen, puh. (09) 759 88 377
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Ydinturvallisuus
Päivitetty
4.3.2021 klo 18:05