Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Kanta-Hämeessä monessa asunnossa kannattaisi tehdä radonkorjaus – STUK neuvoo alueen asukkaita verkossa

Kanta-Hämeessä monessa asunnossa kannattaisi tehdä radonkorjaus – STUK neuvoo alueen asukkaita verkossa

16.6.2017 klo 14:11
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) järjesti viime talvena Kanta-Hämeessä radonkampanjan. Kampanjan radonmittauksissa löytyi reilut 150 asuntoa, joiden sisäilmassa on liikaa radonia. Keskiviikkona 21.6. STUK kutsuu mittauksen tehneitä asukkaita verkossa järjestettävään asukasiltaan, jossa kerrotaan radonista, vastataan asukkaiden kysymyksiin ja annetaan ohjeita radonpitoisuuden vähentämiseen.

Viime talvena Kanta-Hämeen radonkampanjassa mitattiin noin 400 asunnon sisäilman radonpitoisuus. Kampanjan suurimmat pitoisuudet löytyivät Hausjärveltä, Riihimäeltä ja Lopelta. Korkein mitattu arvo oli 3140 becquereliä kuutiometrissä ilmaa. Mitatuista asunnoista 150:ssä radonpitoisuus ylitti toimenpidearvon 200 becquereliä kuutiometrissä. Tällaisilla arvoilla radonpitoisuuden alentamiseksi on syytä ryhtyä toimenpiteisiin, sillä pitkäaikainen asuminen korkeassa radonpitoisuudessa lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

”Kaikkiaan Kanta-Hämeessä on arviomme mukaan tuhansia asuntoja, joissa radonpitoisuus on liian korkea ja joissa näin ollen tulisi tehdä korjauksia. Kanta-Hämeen harjut kuuluvat Suomen pahimpiin radonalueisiin. Lisäksi maakunnasta löytyy muita sora- ja hiekkamuodostumia, jotka eivät erotu mäkinä maastosta. Myös tällaisilla alueilla radonpitoisuudet ovat tyypillisesti korkeita”, kertoo tarkastaja Olli Holmgren STUKista.

Asukasilta verkossa

Keskiviikkona 21.6. kello 18–20 STUK järjestää netissä tilaisuuden, jossa kerrotaan Kanta-Hämeen radontilanteesta ja annetaan neuvoja siitä, millä keinoin radonpitoisuutta voidaan vähentää. Kutsu tilaisuuteen on lähetetty kaikille niille Kanta-Hämeen radonkampanjaan osallistuneille, jotka ovat saaneet 200 becquereliä kuutiometrissä ylittävän mittaustuloksen. Myös muut radonasioista kiinnostuneet voivat osallistua tilaisuuteen ilmoittautumalla sähköpostitse osoitteeseen olli.holmgren@stuk.fi viimeistään tiistaina 20.6.

STUK järjesti Kanta-Hämeen radonkampanjan yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän ja Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän kanssa. Mukana oli 11 kuntaa: Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela ja Ypäjä.

Radonin torjunta on helppoa

Jos radonpitoisuus osoittautuu mittauksessa liian korkeaksi, on sen pienentämiseen olemassa helppoja ja toimivia tapoja. Tehokkaimmat korjausmenetelmät ovat radonimuri ja radonkaivo. Niillä on yleensä saatu radonpitoisuutta pienennettyä 70–90 prosenttia.

”Asunnon radonkorjaus maksaa tyypillisesti 2000–4000 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna. Monet ihmiset tiedostavat nykyisin radonin aiheuttaman terveysriskin ja osaavat siksi kysellä radontuloksia asuntokaupan yhteydessä. On varmasti helpompi saada asunto myytyä, jos sen radonpitoisuuden tiedetään olevan pieni”, arvioi Olli Holmgren.

Lisätietoja

Tarkastaja Olli Holmgren, puh. (09) 759 88 555
Viestinnän asiantuntija Leena Hietanen, puh. (09) 759 88 215

Suomen radonkartat
Pientaloasuntojen radonpitoisuudet postinumeroalueittain
Radonkorjauksia ja radonturvallisia perustuksia tarjoavia yrityksiä
Lisää tietoa radonista, sen terveysvaikutuksista sekä radonmittauksista ja -korjauksista: http://www.radon.fi

Radon