Tietoa STUKista Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Tietoa STUKista

Sisältöjulkaisija

null Ihotyyppini on melko helposti palava, mutta myös ruskettuva. Kärsin usein lievästä kasvojen turvotuksesta, jota solarium tuntuu vähentävän. Rusketuksen perässä en ole. Jos käyn vaatteet päällä solariumissa enintään 3-4 minuuttia kerrallaan (huulet suojattuna aurinkovoiteella), voinko käydä reilusti yli kymmenen kertaa solariumissa vuosittain, esimerkiksi 2-3 kertaa kuukaudessa kesää lukuun...

Ihotyyppini on melko helposti palava, mutta myös ruskettuva. Kärsin usein lievästä kasvojen turvotuksesta, jota solarium tuntuu vähentävän. Rusketuksen perässä en ole. Jos käyn vaatteet päällä solariumissa enintään 3-4 minuuttia kerrallaan (huulet suojattuna aurinkovoiteella), voinko käydä reilusti yli kymmenen kertaa solariumissa vuosittain, esimerkiksi 2-3 kertaa kuukaudessa kesää lukuun...

13.8.2015 klo 14:46

Koska solariumin käyttösi perustuu terveydentilan ylläpitoon, sinun kannattaisi kääntyä ongelmassasi ihotautilääkärin puoleen, sillä UV-säteilylle altistuminen ei ole koskaan täysin riskitöntä kohonneen ihosyöpäriskin takia.

Joidenkin sairauksien kohdalla UV-säteilyn käytöstä saatava hyöty on suurempi sairauden parantuessa, tai lääketieteellisen vaivan pysyessä siedettävällä tasolla kuin UV-säteilyn käyttöön liittyvä ihosyöpäriskin kohoaminen. Tähän tarvitaan kuitenkin lääkärin tekemä 'riskiarvio' siitä saavutetaanko säteilyn käytöllä selkeä ja havaittava hyöty vai olisiko jollain toisella lääketieteellisellä lähestymistavalla mahdollisesti parempi hoitovaste ja täten säteilyyn liittyvät pitkänajan ongelmat pystyttäisiin välttämään. Lääkäri osaa parhaiten arvioida kohdallasi UV-säteilyn käytön hyödyn turvotuksen hoidossa sekä muut turvotuksen poistossa käytettävät säteilylle vaihtoehtoiset hoitomuodot.

Yksi solariumin käyttöä selkeästi vastaan oleva argumentti on se, että mainitset ihosi palavan helposti. Yleisohjeenamme on, että helposti auringossa palavien (sekä alle 18-vuotiaiden) ei tulisi käyttää lainkaan solariumia, koska herkkäihoisilla UV-säteilyn käyttöön liittyvät riskit ovat muita suuremmat (ihosyöpäriskin kohoaminen sekä ihon ennenaikainen vanheneminen, joka pahimmillaan ei ole enää kosmeettinen haitta, vaan se luetaan erään ihosyövän esiasteeksi).

STUK ei myöskään "suosittele" solariumin käyttöä, vaan solariuminkäytön rajoittamista mahdollisimman vähäiseksi, enintään kymmeneen käyntikertaan vuodessa. Tämä kymmenen kerran ohje ei ota kantaa altistumisaikaan, sillä ajan lisäksi säteilyn määrään vaikuttaa laitteen voimakkuus, jolloin eri laitteilla samassa ajassa voi saada hyvin erisuuruisen UV-säteilyannoksen ja tästä syystä "turvallista" aikaa/annosta ei pystytä sanomaan.

Lisätietoja:
Ultravioletti- ja lasersäteily -kirja, luku 5 (pdf) (UV-säteilyn biologisia ja terveydellisiä vaikutuksia)
Ultravioletti- ja lasersäteily -kirja, luku 6 (pdf) (Altistuminen UV-säteilylle/Solariumlaitteet)

UV-säteily
Päivitetty
13.8.2015 klo 14:58