Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null IAEA:lla ei ole yhteyttä joihinkin Ukrainan ydinmateriaalivarastoihin

IAEA:lla ei ole yhteyttä joihinkin Ukrainan ydinmateriaalivarastoihin

10.3.2022 klo 11:41
Tiedote

Kansainvälinen Atomienergiajärjestö IAEA on kertonut, että se on menettänyt tiedonsiirtoyhteyden Ukrainan ydinvoimalaitoksiin Tshernobylissä ja Zaporizhzhjassa. Näin ollen järjestön ydinmateriaalivarastoihin sijoitetuista valvontalaitteista ei siirry tietoa IAEA:lle.

Venäjän hyökkäyksen seurauksena tiedonsiirtoyhteydet Ukrainassa eivät toimi normaalisti. Ukrainan ydinturvallisuusviranomainen SNRIU on kertonut, että heillä ei ole toimivaa yhteyttä Tshernobylin ydinvoimalaitoksen henkilökuntaan ja automaattisiin valvontajärjestelmiin.

Näin ollen valvovalla viranomaisellakaan ei ole laitoksen tilanteesta täsmällistä ja ajantasaista tietoa. Tietoliikennekatkokset koskevat myös Zaporizhzhjan ydinvoimalaitosta.

IAEA valvoo etäyhteyksillä

IAEA valvoo, että sen jäsenvaltiot toimivat ydinsulkusopimuksen mukaisesti ja ydinvoimaloihin tarkoitettuja ydinmateriaaleja ja teknologiaa käytetään vain rauhanomaisiin tarkoituksiin.

IAEA:n kertomat tietoliikennekatkokset koskevat safeguards- eli ydinmateriaalivalvontaa. Järjestön ydinlaitoksiin sijoittamat kamerat ja muut etävalvontalaitteet välittävät IAEA:lle valvonnassa tarvittavia tietoja. IAEA:n safeguards-tarkastajat tekevät tarkastuksia myös paikan päällä ydinlaitoksissa säännöllisesti. Etävalvonta on vähentänyt tarkastuskäyntien tarvetta. Järjestelmä on käytössä myös Suomen ydinlaitoksilla.

SNRIU: säteilytilanne on normaali

Torstaina 10.3. 2022 kello 8 päivätyssä tiedotteessaan SNRIU kertoo, että maan ydinvoimalaitokset ovat turvallisessa tilassa ja säteilytilanne on normaali.

Yhteyshenkilöt:
Toimistopäällikkö Marko Hämäläinen, puh. (09) 759 88 374
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Linkit:
SNRIU:n tiedote
IAEA:n tiedote

Tiedote
Päivitetty
11.3.2022 klo 16:42