Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null IAEA ja STUK tarkastivat Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ydinpolttoainevarastot

IAEA ja STUK tarkastivat Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ydinpolttoainevarastot

11.5.2020 klo 15:00
Tiedote

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tarkasti viime viikolla yhdessä Säteilyturvakeskuksen kanssa, että Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ydinpolttoaineet ovat siellä missä niiden pitääkin olla ja toiminta on ilmoitusten ja raporttien mukaista.  

IAEA kertoi maaliskuussa jatkavansa ydinmateriaalitarkastuksia myös koronatilanteen aikana. Tämä merkitsee sitä, että tarkastettavissa maissa ja laitoksissa pitää huolehtia tilanteen vaatimista järjestelyistä.

IAEA tekee ydinmateriaalitarkastuksia kaikissa ydinsulkusopimukseen kuuluvissa maissa, Suomessa noin 20 kertaa vuodessa. STUK osallistuu aina tarkastuksiin ja tekee samalla oman tarkastuksensa.

STUKin tehtävänä on valvoa, että ydinenergian käyttö on kansainvälisten sopimusten mukaista ja Suomessa käytettävät ydinmateriaalit pysyvät rauhanomaisessa käytössä, kuten kansainvälinen ydinsulkusopimus (NPT) velvoittaa. Tarkastuksissa IAEA varmistaa, että asiat ovat kunnossa.

”Tämänkertainen tarkastus oli monin tavoin poikkeuksellinen. Esimerkiksi IAEA:n tarkastajien maahanpääsy järjestettiin yhteistyössä Rajavartiolaitoksen kanssa”, kertoo STUKin ydinmateriaalivalvonnasta vastaava toimistopäällikkö Marko Hämäläinen. Koska ydinvoimalaitoksilla on voimassa tilanteen vaatimat tiukat rajoitustoimet, myös liikkuminen laitoksella ja muutkin tarkastuksen käytännön järjestelyt piti tällä kertaa hoitaa toisin kuin tavallisesti.

”Ydinmateriaalivalvonta perustuu tarkastuksiin, joilla varmistetaan, että jokainen laitokselle tuotu polttoainenippu on siellä missä pitää”, Hämäläinen kuvaa tarkastustyötä.

Ydinsulkusopimus (NPT) on ollut tänä vuonna voimassa 50 vuotta. (https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1970/19700011)

IAEA:n tarkastajat tarkastamassa elektronisesta valvontalaitteesta, ettei reaktorin kantta ole avattu edellisen tarkastuksen jälkeen. Kuva: TVO.

IAEA:n tarkastajat tarkastamassa elektronisesta valvontalaitteesta, ettei reaktorin kantta ole avattu edellisen tarkastuksen jälkeen. Kuva: TVO.

Lisätietoja:

Toimistopäällikkö Marko Hämäläinen, puh. (09) 759 88 374
Kansainvälisen yhteistyön päällikkö Elina Martikka, puh. (09) 759 88 373
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Ydinturvallisuus
Päivitetty
25.5.2020 klo 11:57