Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Euroopan säteilyturvallisuusviranomaiset muistuttavat lääkäreitä säteilyturvallisuuden tärkeydestä

Euroopan säteilyturvallisuusviranomaiset muistuttavat lääkäreitä säteilyturvallisuuden tärkeydestä

28.11.2019 klo 10:59
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) on mukana yleiseurooppalaisessa kampanjassa, jonka tavoitteena on vähentää tarpeetonta altistumista säteilylle lääketieteellisissä tutkimuksissa.

Säteilyn lääketieteellisen käytön periaate on, että niin tutkimuksissa kuin hoidoissakin säteilystä pitää aina olla suurempi hyöty kuin haitta. Euroopan alueella tehdyt selvitykset ovat kuitenkin osoittaneet, että huomattavan monet potilaille määrätyt radiologiset tutkimukset eivät ole tarpeellisia ja näin ollen ne vain altistavat tarpeettomasti säteilylle.

Tarkastaja Timo Helasvuo STUKista pitää kampanjaa tarpeellisena Suomessakin. ”Tutkimukseen lähettävän lääkärin täytyy aina harkita tutkimuksen tarpeellisuus ja ottaa huomioon myös säteilyn käytöstä aiheutuvat riskit ja tämä voi unohtua arjen potilastyössä”, Timo Helasvuo toteaa. Lääkäreiden käyttöön kehitetään jatkuvasti myös yhä uusia säteilyä käyttäviä menetelmiä, joiden aiheuttamasta säteilyaltistuksesta lääkäreiden täytyy olla perillä.

Euroopan säteilysuojeluviranomaisten yhdistyksen HERCAn (Heads of the European Radiological Protection Competent Authorities) kampanja on suunnattu erityisesti lääkäreille, jotka lähettävät potilaita lisätutkimuksiin. Siinä heitä muistutetaan asioista, jotka pitää selvittää ennen päätöstä radiologiseen tutkimukseen lähettämisestä.

STUK on julkaissut nettisivuillaan HERCAn kampanjasta Suomen oloihin sovitetun kampanjamateriaalin (linkit avautuvat uudessa selainikkunassa):

HERCAn kampanjasivu (englanniksi, linkki avautuu uudessa välilehdessä)

Lisätietoja:
Tarkastaja Timo Helasvuo, puh. (09) 759 88 525
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Säteily työssä
Päivitetty
28.11.2019 klo 11:27