Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Euroopan maat arvioivat ydinlaitosten palontorjuntaa – arviointisuunnitelmaan pyydetään kommentteja

Euroopan maat arvioivat ydinlaitosten palontorjuntaa – arviointisuunnitelmaan pyydetään kommentteja

10.5.2022 klo 09:05
Tiedote

EU-maiden ydinturvallisuusviranomaisten ryhmä ENSREG on päättänyt, että maat tekevät yhdessä vertaisarvion EU-maiden ydinlaitosten palontorjunnasta. Kaikilla EU-kansalaisilla ja sidosryhmillä on nyt mahdollisuus kommentoida arviointisuunnitelmaa.

Ydinturvallisuusdirektiivi edellyttää ydinlaitosten turvallisuuden vertaisarviointia kuuden vuoden välein. EU-maiden ydinturvallisuusviranomaisten ryhmä ENSREG on päättänyt, että tämänkertaisen vertaisarvioinnin aihe on ydinlaitosten palontorjunta, eli käytännössä varautuminen tilanteisiin, joissa ydinlaitoksella syttyisi tulipalo.

Suunnitelma vertaisarvioinnin toteuttamiseksi sekä siihen liittyvä sidosryhmäkuulemisten suunnitelma on nyt julkaistu ENSREGin nettisivuilla. Suunnitelmaa voi kommentoida 27.5.2022 saakka.

Suomessa vertaisarviointi koskee Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitoksia sekä Olkiluodon laitospaikalla sijaitsevaa käytetyn polttoaineen välivarastoa.

Ydinlaitoksella tarkoitetaan paitsi ydinvoimalaitoksia, myös rikastuslaitoksia, ydinpolttoaineen valmistuslaitoksia, jälleenkäsittelylaitoksia, tutkimusreaktoreita, käytetyn polttoaineen varastoja ja radioaktiivisen jätteen varastoja.

Kommentointi auki netissä

Arviointisuunnitelma on kommentoitavana ENSREGin verkkosivuilla 27.5. saakka:TPR 2 public engagement | ENSREG Kysely on englanninkielinen.

ENSREG, European Nuclear Safety Regulators Group, on EU-maiden ydinturvallisuusviranomaisten muodostama riippumaton, neuvoa antava asiantuntijaryhmä. Päätöksen ryhmän perustamisesta teki Eurooppa-Neuvosto vuonna 2007. STUK on osallistunut aktiivisesti ENSREGin työhön ryhmän perustamisesta lähtien.

Lisätietoa vertaisarvioinnista liitteissä:

  1. Mikä on vertaisarviointi?
  2. Ensimmäinen ajankohtainen vertaisarviointi ikääntymisen hallinnasta.
  3. Toinen ajankohtainen vertaisarviointi palontorjunnasta.

Yhteyshenkilöt:
Johtaja Kirsi Alm-Lytz, 09 759 88 2663
Mediapalvelu, Puh: 010 850 4761

Liitteet:
Aihekohtaiset vertaisarvioinnit (pdf)
Ensimmäinen aihekohtainen vertaisarviointi (pdf)
Toinen aihekohtainen vertaisarviointi (pdf)

Tiedote
Palontorjunta
Ydinturvallisuus
Päivitetty
11.5.2022 klo 10:23