Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Ensi viikolla Wienissä kuullaan, mitä muissa maissa ajatellaan suomalaisesta ydinjätehuollosta

Ensi viikolla Wienissä kuullaan, mitä muissa maissa ajatellaan suomalaisesta ydinjätehuollosta

18.5.2018 klo 15:13
Verkkouutinen

Wienissä alkaa maanantaina 21.5. kaksi viikkoa kestävä radioaktiivisten jätteiden ja käytetyn ydinpolttoaineen huollon yleissopimuksen tarkastelukokous, jossa sopimuksen hyväksyneet maat arvioivat toistensa radioaktiivisten jätteiden huollon periaatteita ja toteutusta.

Sopimuksessa mukana olevat maat ovat sitoutuneet radioaktiivisten jätteiden turvalliseen käsittelyyn ja ne raportoivat kolmen vuoden välein, miten ovat täyttäneet sopimuksen velvoitteet. Tarkastelu koskee radioaktiivisten jätteiden huollon periaatteiden toteutumista jätteiden syntymisestä niiden turvalliseen varastointiin ja loppusijoittamiseen. Yleissopimus tuli voimaan Suomessa vuonna 2001 ja nykyään siinä on mukana 78 maata. Maanantaina alkava kokous on järjestyksessään kuudes.

Maat ovat laatineet raportin omasta jätehuollostaan. Suomen maaraportin teki STUK yhteistyössä jätehuoltovelvollisten ja ministeriöiden kanssa. Raportti julkistettiin viime lokakuussa.

Kokouksessa maat arvioivat kriittisesti toistensa maaraportteja. Suomen raportin käsittely on heti kokouksen ensimmäisenä päivänä maanantaina.

Toimistopäällikkö Kai Hämäläinen osallistuu kokoukseen ja odottaa, että keskustelu Suomen tilanteesta on vilkas. ”Nykyisten suunnitelmien mukaan Suomessa ensimmäisenä maana maailmassa aloitetaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus. Tämä lisää luonnollisesti Suomen kiinnostavuutta tässä asiassa”, toteaa Hämäläinen.

Suuresta kiinnostuksesta kertoo jo Suomelle etukäteen lähetettyjen kysymysten määrä. ”Kysymyksiä tuli 94 kappaletta ja ne koskivat kaikkea jätehuoltoon liittyvää, teknisistä ratkaisuista päätöksentekomalleihin ja viestintään.”

Lisätietoja

Toimistopäällikkö Kai Hämäläinen, puh. (09) 759 88 667

Suomen kuudes maaraportti
Suomelle esitetyt kirjalliset kysymykset ja vastaukset niihin
Suomen edelliset maaraportit

 

Ydinturvallisuus