Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null CTBTO:n pääsihteeri vieraili STUKissa

CTBTO:n pääsihteeri vieraili STUKissa

30.5.2017 klo 15:54
Verkkouutinen

Täydellistä ydinkoekieltosopimusta valvovan järjestön pääsihteeri Lassina Zerbo tutustui maanantaina 29.5. STUKissa ydinkoekieltoa valvovan järjestelmän suomalaiseen tietokeskukseen ja laboratorioon.

Ydinkoekiellon valvontajärjestelmään (Preparatory Commission for the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization, CTBTO) kuuluu maailmanlaajuinen havainnointiverkosto.  Eri tekniikoita käyttävien  asemien verkostolla pystytään havaitsemaan hyvin luotettavasti missä tahansa tehdyt ydinkokeet.

Esimerkiksi Pohjois-Korean ydinkokeet on havaittu verkoston avulla ja myös Sysmässä sijaitsevalla seismologisella asemalla. Pääsihteeri Zerbo vieraili Sysmän asemalla sunnuntaina 28.5.

Suomessa ja STUKissa toimii myös ydinkoekieltovalvonnan näytemittauksiin sertifioitu laboratorio, jolle lähetetään maailmanlaajuiselta radionuklidiasemaverkolta analysoitavaksi näytteitä, joissa on epäilyttäviä radionuklideja, tai jotka muuten koetaan erityisen kiinnostaviksi ja voisivat tarkemmassa analyysissä paljastaa lisätietoja epäillystä ydinkokeesta.

Pääsihteeri Zserbo (oikealla) vieraili STUKissa 29.5.

Jokaisessa järjestelmään kuuluvassa valtiossa on kansallinen tietokeskus, joka pystyy vastaanottamaan ja käsittelemään valvontaverkon tuottaman tiedon ja jalostamaan sen maansa päättäjien käyttöön. Suomen kansallinen tietokeskus on STUKissa. Pääsihteeri Zerbon mielestä Suomi on hyvä esimerkki pienestä maasta, joka kykenee osallistumaan ja auttamaan maailmanlaajuista järjestelmää. Vierailunsa aikana pääsihteeri Zerbo tapasi lähes kaikki ydinkoekieltosopimuksen valvontatyöhön osallistuvat suomalaiset organisaatiot ja sanoi vaikuttuneensa siitä, miten joustavasti ne tekevät yhteistyötä.

Täydellinen ydinkoekieltosopimus (CTBT) pyrkii estämään kaikki ydinkokeet maailmanlaajuisesti. Se kieltää pysyvästi kaikki ydinaseiden koeräjäytykset ja muut ydinräjäytykset. Sopimus on vuodelta  1996 ja muun muassa Suomi on sen allekirjoittanut. Se astuu voimaan, kun 44 sopimuksessa erikseen mainittua maata, joilla on edistynyttä ydinalan osaamista, ovat kaikki allekirjoittaneet ja myös ratifioineet sen. Muutamien maiden allekirjoitukset ja ratifioinnit vielä puuttuvat.

Pääsihteeri Zerbo osallistuu Suomessa Naton joukkotuhoaseiden leviämisen estämisen, asevalvonnan ja aseidenriisunnan konferenssin Helsingissä 29.–30.5.2017.


Lisätietoja:

Ydinkoekieltosopimuksen valvonnasta STUKin uutiskirjeessä

Johtaja Jussi Heinonen, puh. (09) 759 88 679
Viestinnän asiantuntija Risto Isaksson, puh. (09) 759 88 208

 

Säteilyturvakeskus
Päivitetty
30.5.2017 klo 16:12