Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Cesium-137 paikannettu tällä hetkellä kiinteistön autotalliin ja osaan kellaritiloja

Cesium-137 paikannettu tällä hetkellä kiinteistön autotalliin ja osaan kellaritiloja

8.3.2016 klo 20:35
Tiedote

Säteilyturvakeskuksessa (STUK) 3.-4. maaliskuuta tehty  havainto radioaktiivisesta cesium-137:sta on paikannettu tällä hetkellä sen kiinteistön autotalliin ja osaan kellaritiloja, jossa STUK toimii. Kiinteistökompleksissa toimii myös radioaktiivisia pienjätteitä käsittelevä yritys. Kyseiset tilat on eristetty ja mittauksia jatketaan. Kiinteistön lähialueet tutkitaan keskiviikkona aamupäivän aikana STUKin omilla mittauksilla.

"Säteilyn alkuperän selvittäminen on edelleen käynnissä. Mitatut pitoisuudet ovat erittäin pieniä eivätkä ole terveydelle haitallisia. Henkilökunta ja STUKin tiloissa olleet henkilöt eivät ole vaarassa", sanoo STUKin johtaja Tarja K. Ikäheimonen.  
   
Cesium-137:ää käytetään säteilylähteenä teollisuudessa esimerkiksi materiaalien paksuuden mittaamisessa ja sairaaloissa sädehoidossa.
 
STUKin katolla Helsingin Roihupellossa olevaan hiukkaskerääjään kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesium-137:ää 3.–4. maaliskuuta. Mittaustulos, 4000 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa, on noin tuhatkertainen normaaliin verrattuna, mutta kuitenkin vain miljoonasosa sellaisesta pitoisuudesta, jonka takia ihmisen pitäisi suojautua. Havaittu määrä ei ole terveydelle vaarallinen.

"Havainnon jälkeen jatkoimme selvitystyötä mittaamalla viiden muun paikkakunnan ilmankerääjien filtterit sekä selvitimme radioaktiivisuuden pitoisuudet Helsingin ilmankerääjästä 4.–5.3. ajalta. Imatran, Kuopion, Loviisan, Olkiluodon ja Rovaniemen hiukkaskerääjien tuloksissa ei ollut mitään poikkeavaa. Helsingin kerääjän cesium-137-pitoisuus oli 12 mikrobecquereliä kuutiometrissä ilmaa 4.–5.3. Säteilyn määrä on siis vähentynyt normaalille tasolle, kertoo STUKin johtaja Tarja K. Ikäheimonen.  

STUK valvoo ulkoista säteilyä Suomessa myös automaattisella säteilyvalvontaverkolla, johon kuuluu 255 mittausasemaa. Nämä mittausasemat eivät kerää näytteitä ilmasta vaan mittaavat suoraan reaaliaikaisesti ympäristössä olevaa säteilyä. Mittausasemat hälyttävät välittömästi, jos säteilytaso kohoaa normaalista taustasäteilystä, joka on 0,05–0,3 mikrosievertiä tunnissa. Nyt hiukkaskerääjässä havaitut pitoisuudet ovat niin pieniä, etteivät ne eivät näy normaalin ulkoisen taustasäteilytason pienenäkään nousuna eikä automaattinen valvontaverkko tästä syystä niitä havaitse.
 
Lisätietoja ulkoilman radioaktiivisten aineiden valvonnasta sekä ulkoilman radioaktiivisten aineiden mittaustulokset löytyvät STUKin internetsivuilta.

Lisätietoja:

Johtaja Tarja K. Ikäheimonen, puh. (09) 759 88 596
Viestintäpäällikkö Kaisa Raitio, puh. (09) 759 88 795

Säteily ympäristössä